Tradiční velikonoční beránci v 7 skvělých variantách pro mlsné jazýčky

Patří k svátkům stejně jako kraslice nebo pomlázka!

Je to zkrátka taková další velikonoční tradice. Jak ale upéct toho nejlepšího?

Jak by měl vypadat a chutnat správný velikonoční beránek? Recepty v tomto článku vám to ukáží!

Inspirujte se. 🙂

Třený velikonoční beránek jako od babičky

Třený beránek s vůní másla provoní váš slavnostní stůl.

Suroviny:

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • pár kapek šťávy z citronu

Postup:

  • Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
  • Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 45 minut.
Tradiční recept na velikonočního beránka.
tesco.sk

Hrnkový beránek

Nemáte doma váhu? Zkuste hrnkového beránka.

Suroviny:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,2 hrnku cukru krupice
  • 5 celých vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 šlehačka (nevyšlehaná)

Postup:

  • Smícháme všechny suroviny a vylijeme do formy vymazané a vysypané strouhankou.
  • Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů po dobu 45 minut.
Jednoduchý beránek upečený hrníčkovou metodou

Biskupský beránek se šlehačkou

Jemný beránek se šlehačkou na biskupský způsob patří mezi velice oblíbené.

Suroviny:

  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 sklenička cukru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaná citrónová kůra z 1/2 citronu
  • hrst sekaných mandlí
  • hrst kandovaného ovoce
  • hrst čokolády

Postup:

  • Žloutky utřeme s cukry, přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru, zalijeme smetanou, přidáme mandle, ovoce a čokoládu a řádně promícháme.
  • Nakonec vmícháme zlehka sníh z bílků.
  • Pečeme v dobře vymazané a vysypané formě při 180 °C.
Biskupský beránek je oblíbený velikonoční moučník.
tortyodmamy-sme.sk

Recept na velikonočního beránka s citronem

Zdobeného velikonočního beránka zvládnete hravě. Stačí k tomu trochu jednoduché citronové polevy.

Suroviny:

  • bílek 4 ks ( + 4 žloutky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 240 g polohrubé mouky
  • 2 ks vajec
  • citrónová kůra
  • lískové ořechy a mandle na ozdobu

Na polevu:

  • 1 bílek
  • citrónová šťáva
  • 1 lžička cukru moučka

Postup:

  • Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny.
  • Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C.
  • Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme.
  • Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme.
  • Mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos. Velikonočního beránka ozdobíme mašlí a naaranžujeme na sváteční stůl.
Velikonoční beránek s citronovou polevou
mnamrecepty.eu

Poctivý piškotový beránek na Velikonoce

Tento recept na velikonočního beránka hlavě zvládnete, výsledek bude dokonalý. Zkuste to!

Suroviny:

  • 180 g hrubé mouky
  • 4 ks vajec
  • 4 lžíce horké vody
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra z 1/4 citrónu
  • máslo (Hera na vymazání)
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  • Žloutky šleháme s moučkovým cukrem do pěny a během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu. Přisypeme vanilkový cukr, po částech vmícháme mouku a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
  • Obě poloviny beránka dobře vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do části formy, přiklopíme druhou půlkou formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 175°C cca 45 minut.
  • Ke konci pečení můžeme vyzkoušet špejlí, jestli už je upečený. Beránka vyklopíme a necháme zchladnout. Můžeme jen posypat cukrem nebo i zdobit polevou.
Beránek na Velikonoce z piškotu.
oetker.sk

Tvarohový velikonoční beran s mákem

Tvaroh je výbornou přísadou do sladkého velikonočního pečiva. Využívá se například i do některých receptů na mazance.

Suroviny:

  • 125 g Hery
  • 200 g cukru
  • 1 tvaroh
  • 4 ks vajec
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 polévkové lžíce mletého máku
  • 2 ks hřebíčku na oči

Postup:

  • Žloutky vyšleháme s cukrem a Herou do pěny, přidáme tvaroh s rumem, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh.
  • Větší polovinu těsta nalijeme do formy. Do zbytku přidáme mák a nalijeme na světlé těsto.
  • Pečeme při 175 °C asi hodinu.
  • Pocukrujeme a ozdobíme mašlí a jako oči vpíchneme hřebíček.
Velikonoční tvarohový beránek s mákem.
kozar.sme.sk

Velikonoční bezlepkový beránek

Rádi byste se zakousli do beránka, ale nemůžete nic s moukou? Ochutnejte tento recept bez lepku.

Suroviny:

  • 100 g mandlové mouky
  • 30 g kešu mouky
  • 70 g kokosové mouky
  • 4 vejce
  • 50 g másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g smetany na vaření
  • prášek do pečiva
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžičky citronové kůry
  • sušené brusinky

Postup:

  • Mouky, a prášek do pečiva si spolu smícháme. 
  • Máslo utřeme s třtinovým cukrem a žloutky. 
  • Bílky si vyšleháme do tuha. 
  • Sypkou směs přidáme ke směsi s vejci, přidáme tvaroh, smetanu citronovou šťávu a kůru a brusinky. 
  • Promícháme a opatrně vmícháme bílky. 
  • Těsto dáme do vymazané formy a pečeme při 175 °C asi 50 minut.
Bezlepkový beránek z mandlové, kokosové a kešu mouky.
klasickerecepty.sk

Formy na velikonočního beránka

Existuje celá řada forem, které se při přípravě beránka používají. Dají se koupit formy

  • keramické,
  • plechové,
  • silikonové,
  • s nepřilnavých povrchem.

Záleží na preferencích a oblíbenosti každé jednotlivé kuchařky, která forma pro ni bude nejlepší.

V každé z výše uvedených forem se beránek peče jinak. Některé formy není třeba vymazávat a vysypávat a ušetří se díky nim i něco málo času.

Mezi ně patří například i silikonová forma na velikonočního beránka, která se těší stále větší a větší oblibě.

Z dalších sladkých a výborných dobrot doporučujeme domácí velikonoční koláče, o kterých zde také píšeme.

Comments

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X