Tradiční velikonoční beránci v 6 skvělých receptech

Beránek patří k Velikonocům stejně jako kraslice nebo pomlázka.

Je to zkrátka taková další velikonoční tradice.

Jak ale upéct toho nejlepšího?

Jak by měl vypadat a chutnat správný velikonoční beránek? Recepty v tomto článku vám to ukáží!

Inspirujte se. 🙂

Velikonoční beránek jako od babičky

Suroviny:

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • pár kapek šťávy z citronu

Postup:

  • Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
  • Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 45 minut.
Tradiční recept na velikonočního beránka.

Hrnkový beránek

Suroviny:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,2 hrnku cukru krupice
  • 5 celých vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 šlehačka (nevyšlehaná)

Postup:

  • Smícháme všechny suroviny a vylijeme do formy vymazané a vysypané strouhankou.
  • Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů po dobu 45 minut.
Jednoduchý beránek upečený hrníčkovou metodou

Biskupský beránek

Suroviny:

  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 sklenička cukru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • strouhaná citrónová kůra z 1/2 citronu
  • hrst sekaných mandlí
  • hrst kandovaného ovoce
  • hrst čokolády

Postup:

  • Utřeme s cukry, přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru, zalijeme smetanou, přidáme mandle, ovoce a čokoládu a řádně promícháme.
  • Nakonec vmícháme zlehka sníh z bílků.
  • Pečeme v dobře vymazané a vysypané formě při 180 °C.
biskupský beránek je oblíbený velikonoční moučník

Citrónový velikonoční beránek

Suroviny:

  • bílek 4 ks ( + 4 žloutky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 240 g polohrubé mouky
  • 2 ks vajec
  • citrónová kůra
  • lískové ořechy a mandle na ozdobu

Na polevu:

  • 1 bílek
  • citrónová šťáva
  • 1 lžička cukru moučka

Postup:

  • Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny.
  • Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C.
  • Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme.
  • Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme.
  • Mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos. Velikonočního beránka ozdobíme mašlí a naaranžujeme na sváteční stůl.
Velikonoční beránek s citronovou polevou

Piškotový velikonoční beránek

Suroviny:

  • 180 g hrubé mouky
  • 4 ks vajec
  • 4 lžíce horké vody
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra z 1/4 citrónu
  • máslo (Hera na vymazání)
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  • Žloutky šleháme s moučkovým cukrem do pěny a během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu. Přisypeme vanilkový cukr, po částech vmícháme mouku a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
  • Obě poloviny beránka dobře vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do části formy, přiklopíme druhou půlkou formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 175°C cca 45 minut.
  • Ke konci pečení můžeme vyzkoušet špejlí, jestli už je upečený. Beránka vyklopíme a necháme zchladnout. Můžeme jen posypat cukrem nebo i zdobit polevou.
Beránek na Velikonoce z piškotů

Tvarohový beránek s mákem

Suroviny:

  • 125 g Hery
  • 200 g cukru
  • 1 tvaroh
  • 4 ks vajec
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 polévkové lžíce mletého máku
  • 2 ks hřebíčku na oči

Postup:

  • Žloutky vyšleháme s cukrem a Herou do pěny, přidáme tvaroh s rumem, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh.
  • Větší polovinu těsta nalijeme do formy. Do zbytku přidáme mák a nalijeme na světlé těsto.
  • Pečeme při 175 °C asi hodinu.
  • Pocukrujeme a ozdobíme mašlí a jako oči vpíchneme hřebíček.
Velikonoční beránek s mákem a z tvarohu

Formy na velikonočního beránka

Existuje celá řada forem, které se při přípravě beránka používají. Dají se koupit formy

  • keramické,
  • plechové,
  • silikonové,
  • s nepřilnavých povrchem.

Záleží na preferencích a oblíbenosti každé jednotlivé kuchařky, která forma pro ni bude nejlepší.

V každé z výše uvedených forem se beránek peče jinak. Některé formy není třeba vymazávat a vysypávat a ušetří se díky nim i něco málo času.

Mezi ně patří například i silikonová forma na velikonočního beránka, která se těší stále větší a větší oblibě.

Z dalších sladkých a výborných dobrot doporučujeme domácí mazanec, o kterém zde také píšeme.

Další zajímavé tipy

Sdílejte svým přátelům:

Marie Sýkorová

Marie Sýkorová

Jmenuji se Markéta Sýkorová a psaní se věnuji již sedmým rokem. Zaměřuji se především na téma vaření, cestování či zvířata, což jsou věci, které se i ve svém osobním životě hodně cením. Psaní je především mým koníčkem, pracovně se potom věnuje hlavně grafice a fotografování.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.