Lahodné velikonoční cukroví: recepty i inspirace

Velikonoce jsou zakončením tzv. „Svatého týdne“, který začíná květnou nedělí.

Jedná se o svátky, které oslavují život, smrt a vzkříšení Ježíše Krista a právě k těmto oslavám slouží nejrůznější druhy velikonočních cukrovinek.

Ať již pečené nebo nepečené, mezi velikonoční cukroví můžeme zařadit vše, co si na první zamyšlení dokážeme vybavit, nebo i to, co máme spojené s dětstvím u našich babiček.

A my vám v našem novém článku přinášíme recepty hned na pět různých druhů velikonočního cukroví.

Velikonoční nepečené cukroví

Suroviny:

Na těsto:

  • 20 dkg piškotů (pomletých)
  • 18 dkg cukru moučka
  • 12 dkg másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce rumu

Na náplň:

  • 1 žloutek
  • 10 dkg cukru moučka
  • 10 dkg másla
  • rum (dle chuti)
  • čokoládová poleva na ozdobení

Postup:

  • Suroviny na těsto zpracujeme na vále a chvíli necháme odpočinout. Pak plníme do tvořítek obdobně jako vosí hnízda na Vánoce. Můžeme použít speciální tvořítka s velikonočními motivy nebo klasická vosí hnízda.
  • Uděláme otvor a naplníme připraveným krémem.
  • Přilepíme na spodek piškot anebo předem upečená linecká kolečka.
  • Necháme v chladu ztuhnout a pak polijeme čokoládovou polevou a nazdobíme dle fantazie.
Vosí hnízda lze tvořit i na velikonoce jako velikonoční nepečené cukroví.

Velikonoční cukroví pečené

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 kávová lžička octa
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • bílky a moučkový cukr na polevu
  • marmeláda na slepení

Postup:

  • V misce promícháme hladkou mouku, moučkový cukr, hřebíček, zázvor a citronovou kůru. Do promíchané směsi přidáme žloutky, ocet, změklé máslo a citronovou šťávu. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme odležet alespoň hodinu v chladničce.
  • Odpočinuté těsto vyvalujeme na silikonové podložce přes pečicí papír. Při tomto postupu se těsto nemusí podsypávat moukou, nechytá se a dobře se s ním pracuje. Pokud používáte dřevěný vál, podsypte lehounce těsto moukou, přidáním většího množství mouky změníte chuť těsta. Těsto vyválejte na tloušťku asi 2 mm a vykrajujte velikonoční motivy.
  • Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený papírem na pečení a vkládejte do vyhřáté trouby. Pečeme několik minut při teplotě 180 °C. Jakmile začnou sušenky růžovět u okrajů, vyjměte je z trouby a nechte vychladnout.
  • Vychladlé sušenky polijte polevou. Vajíčka na fotografii jsou polité bílkovou polevou. Tu zhotovíte třením 1 vaječného bílku se 100 g moučkového cukru a ½ kávové lžičky škrobu. Poleva se tře do té doby, než je krásně lesklá a linka z ní se nerozpíjí. Tato poleva je vhodná i na perníčky.
  • Vzhledem k tomu, že je poleva velmi sladká, promazávejte cukroví kyselejším džemem nebo marmeládou. Stačí sladký džem rozředit šťávou z citronu nebo limety. Fotografované cukroví je s meruňkovým džemem, jehož barva se blíží vaječnému žloutku. Aby byla iluze půleného vajíčka dokonalá, je možné vykrojenou část naplnit barevným pudinkem. Hotové cukroví nechte několik dní rozležet.
Lahodné a křehké velikonoční pečené cukroví, které zachutná každému.

Linecké velikonoční cukroví

Suroviny:

  • 210 g hladké mouky
  • 170 g másla (hery)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho citronu

Postup:

  • Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto a necháme uležet v chladu do druhého dne. Z těsta vyválím plát silný 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary.
  • Cukroví pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 stupňů asi 15 min. Rozležení 14-21 dnů.
Tradiční linecké pečivo ve velikonoční podobě.

Boží milosti

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 0,5 balíčku prášku do pečiva
  • špetka strouhané citronové kůry
  • 4 vajíčka
  • 8 lžic rumu

Postup:

  • Vypracujeme těsto z mouky, prášku do pečiva, špetky citronové kůry, rumu, vajíček a hněteme než je tuhé a nesype se.
  • Na vále vyválíme z těsta plát o 3 mm a z něj nudličky široké 3 cm, které potom ještě na obdélníčky.
  • Smažíme v oleji dozlatova z obou stran a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Tradiční velikonoční pečivo s názvem Boží milosti, které by nemělo chybět v žádné domácnosti.

Velikonoční kuřátka

Suroviny:

  • 250 ml mléka
  • 560 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g změklé hery
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce mletých ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1 vejce na potření

Postup:

  • Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a moučkový cukr. Přidáme všechno ostatní a vařečkou smícháme. Až se hmota spojí, vyklopíme na pomoučený vál a rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout. Pak ukrajujeme kousky, z tenkého válečku smotáme káčátka, rozinku dáme jako oko.
  • Na plechu vyloženém papírem na pečení potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 10 minut při 200°C. Hotovým zajíčkům vyrobíme oči zapíchnutím hřebíčku a pocukrujeme je.
Roztomilá velikonoční kuřátka jako tradiční sladkost těchto svátků.

Typické velikonoční cukroví a pokrmy

Nejtypičtějším představitelem velikonočního cukroví je pečený velikonoční beránek a pečený zajíček – těsto může jedno stejné pro oba. Dále máme velikonoční jidáše, boží milosti, velikonoční kuřátka, či kachničky, nebo např. i linecké cukroví, které pečeme i na jiné křesťanské svátky, kterými jsou Vánoce.

Velikonoce jsou typické i klasickými pokrmy, jako např. velikonoční nádivka.

Všechny velikonoční cukroviny hrají všemi nejrůznějšími barvami, oslavují příchod jara a ukazují sílu půdy, přírody a rostlin, které jsou typické pro každou zahrádku.

Sdílejte svým přátelům:

Lahodné velikonoční cukroví: recepty i inspirace
5 (100%) 2 votes

maky

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další velikonoční témata