Lahodné dorty na Velikonoce pro malé i velké mlsaly

Pečení vám zabere jen chvíli, zdobení o trochu déle, ale výsledný efekt bude dokonalý.

A ta chuť!

Předveďte svůj cukrářský um a užijte si zasloužené pochvaly od rodiny i od přátel.

Inspirujte se těmito 5 recepty na velikonoční dorty.

Čokoládový velikonoční dort

I na Velikonoce si jistě rádi nějaké to sladké dopřejete.

Suroviny:

Na korpus:

  • 175 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g kakaa
  • 225 g moučkového cukr
  • 225 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 středně velká vejce
  • 2 lžíce plnotučného mléka

Na krém:

  • 60 g bílé čokolády
  • 60 ml šlehačky

Na polevu:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 225 ml šlehačky

Na ozdobení:

  • 9 balení sušenek Kitkat
  • Malá čokoládová vajíčka
  • Bílá potahová hmota
  • Růžová potahová hmota

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a moukou vysypte dortovou formu s průměrem 18 cm.
  • V míse smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva.
  • V další míse třete máslo a cukr, dokud směs nebude nadýchaná a lehká. Po jednom přidávejte vejce střídavě se sypkou směsí a dolévejte mléko. Zbytek sypké směsi smíchejte s vanilkou a přidejte do již hotového těsta. Dělejte vše opatrně, aby ve směsi zůstal vzduch, který jste do ní vmíchali.
  • Těsto vlijte do připravené formy. Korpus pečte zhruba 30-40 minut. Při pečení dort kontrolujte, ale neotvírejte dvířka, aby se uvnitř trouby neměnila teplota. Nechte dort vychladnout ve formě.
  • Než vám dort vychladne, připravte krém. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a šlehačku a občas směs promíchejte. Dávejte pozor, abyste čokoládu nepřehřáli, udělají se v ní pak žmolky. Až bude čokoláda rozpuštěná, jemně promíchejte a nechte krém zchladnout a ztuhnout. Rozkrojte korpus na dvě části a jednu z nich krémem namažte.
  • Na polevu opět ve vodní lázni rozpusťte hořkou a mléčnou čokoládu se šlehačkou a občas směs promíchejte. Pozor, abyste čokoládu nepřehřáli, vyhnete se tak vytvoření žmolků. Až bude čokoláda rozpuštěná, jemně směs promíchejte a nechte ji zchladnout. Poté s ní pomažte celý dort, včetně stran. Horkým roztíracím nožem uhlaďte povrch dortu.
  • Dokud je poleva vlhká, připevněte tyčinky Kitkat na kraje dortu a vršek pokryjte minivajíčky.
  • Na zajíčka ukoulejte trochu bílé potahové hmoty do kuličky a nožem ji rozřízněte na polovinu. Ta vytvoří zajíčkův zadeček. Vytvarujte menší kuličku na ocásek a pomocí nůžek jej nastříhejte, aby vznikl dojem srsti.
  • Na nožičky uválejte dva válečky a zploštěte je, aby vypadaly jako nohy. Z malého kousku růžové potahové hmoty udělejte malé kuličky a zploštěte je. Navlhčete je a přilepte je na nožičky.
  • Králíčka umístěte doprostřed dortu, na čokoládě bude dobře držet.
Nádherný velikonoční dort z čokolády zdobený králíkem a vajíčky.
Zdroj: bakingmad.com

Mrkvovo-ořechový dort s velikonočními zajíčky

Velikonoční dort se zajíčky potěší každého strávníka. Náročnost nepatří k těm nejvyšším, takže se dá hravě zvládnout.

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 3 hrnky nastrouhané mrkve
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • ½ hrnku rozinek

Na krém:

  • 1 polotučný tvaroh
  • 400 ml zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr podle chuti
  • marshmallow bonbony
  • jedlé fixy
  • marcipán
  • oranžové a zelené potravinové barvivo

Postup:

  • Suché suroviny si spolu smícháme. 
  • Vejce si utřeme s cukrem, přimícháme olej, přidáme suché suroviny, ořechy, mrkev a rozinky.
  • Těsto nalijeme do dortové formy a dáme péct na 170 °C. 
  • Pečeme asi 30 minut. 
  • Z tvarohu, zakysané smetany, cukrů si uděláme krém. 
  • Na vychladlý dort pak krém naneseme po všech stranách. 
  • Z marsmallow bonbónů si uděláme tělíčka zajíčků a hlavičky. 
  • Uši si uděláme tak, že jeden bonbón překrojíme.
  • Hlavu a uši přilepíme tak, že jejich okraje opálíme.
  • Na hlavu si nakreslíme oči, ústa a vousy.
  • Z marcipánu si část obarvíme na oranžovo a část na zeleno.
  • Z oranžového marcipánu uděláme mrkvičky a ze zeleného stonky. 
  • Na dort pak zajíčky a mrkvičky rozprostřeme.
Velikonoční mrkvový dort se zajíčky.
vareha.pravda.sk

Čokoládový dort s máslovým krémem na Velikonoce

Velikonočními dorty mile potěšíte nejen příchozí návštěvu, ale i celou rodinu.

Suroviny:

  • 50 g kakaa
  • 225 g másla nebo Hery
  • 225 g moučkového cukru
  • 250 g mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 4 lžíce třešňového džemu

Na ozdobu:

  • Čokoládová minivajíčka
  • Nahrubo nastrouhaná čokoláda
  • 250 g změklého másla
  • 500 g moučkového cukru

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou 2 dortové formy o průměru 20 cm.
  • V míse smíchejte kakao se 4 lžícemi vařící vody, abyste vytvořili hustou a hladkou pastu. Pokud bude směs příliš suchá, přidejte trošku vody navíc. Nechte vychladnout.
  • Elektrickým mixérem míchejte máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, vejce a kakaovou pastu ve velké míse, dokud těsto nebude hladké a krémové.
  • Rozdělte směs rovnoměrně do obou forem a uhlaďte povrch pomocí lžíce. Pečte v troubě zhruba 35 minut, dokud nevyběhnou. Korpusy by měly na dotek jemně pérovat a lehce by se měly oddalovat od okrajů formy.
  • Pomocí elektrického mixéru utřete máslo s moučkovým cukrem, dokud směs nebude jemná a krémová. Aby byla lépe roztíratelná a lehká, přidejte 1 lžíci vařící vody.
  • Pokud se vám korpusy uprostřed zvedly, seřízněte jejich vršky, aby byly rovné. Jeden korpus otočte vrchní stranou dolů, dejte na něj džem a na něj naneste asi čtvrtinu máslového krému.
  • Položte na něj druhý korpus a namažte zbytek krému na vrchní stranu a na bok dortu.
  • Vršek ozdobte minivajíčky a dort posypte strouhanou čokoládou.
Máslový dort na Velikonoce zdobený vajíčky.
Zdroj: recipes-plus.co.uk

Velikonoční slaný dort na italský způsob

Tento slaný velikonoční dort se v Itálii podává na velikonoční ráno ke snídani.

Suroviny:

  • 250 g chlebové směsi
  • 75 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 100 g extra panenského olivového oleje
  • 100 g sýra pecorino
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 3 vejce
  • 2 žloutky
  • máslo
  • sůl

Postup:

  • Vejce a žloutky smícháme v míse s nakrájeným pecorinem, parmazánem a špetkou soli.
  • Přidáme ještě olej.
  • Směs necháme hodinu odležet. 
  • Pak si v jiné míse smícháme mouky s chlebovou směsí.
  • Doprostřed uděláme důlek a nalijeme směs vajec a sýrů. 
  • Těsto důkladně vypracujeme. 
  • Necháme kynout ještě 2 hodiny. 
  • Kulatou formu vymažeme máslem, naplníme těstem a dáme péct na 180 °C asi na 35 minut.
Recept na italský dort na Velikonoce.
negroni.com

Dort na Velikonce s lanýži

A nakonec můžete vyzkoušet i tento lahodný dortík s lanýži.

Suroviny:

Na korpus:

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 175 g hladké mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce zlatého sirupu (pokud nechcete kupovat, můžete si vyrobit svůj vlastní, návod najdete u receptu na velikonoční zajíčky)
  • 2 vejce
  • 150 ml plnotučného mléka

Na polevu:

  • 125 ml šlehačky
  • 1 lžíce změklého másla
  • 140 g 70% hořké čokolády
  • 4 lžíce malinového nebo meruňkového džemu

Na lanýže:

  • 100 g mléčné čokolády nalámané na kousky
  • 1 lžíce změklého másla
  • 50 g sušenek Bebe
  • 2-3 lžíce barevných nebo čokoládových posypek

Postup:

  • Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte dvě formy o průměru 20 cm a vysypte je moukou. Všechny ingredience dejte do velké mísy a elektrickým mixérem nebo vařečkou je dobře promíchejte tak, aby vzniklo hladké a husté těsto.
  • Rozdělte těsto do forem a pečte zhruba 30-35 minut, dokud špejle, kterou do dortu zapíchnete, nebude suchá. Nechte vychladnout a vyndejte korpusy z forem.
  • Mezitím si vyrobte lanýže. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě pomalu rozpusťte čokoládu. Vmíchejte máslo. Sušenky dejte do igelitového pytlíku a rozbijte je na malé kousky pomocí válečku.
  • Přidejte do čokolády. Směs dejte asi na 20 minut do chladničky. Až ztuhne, vyválejte rukou 11 stejně velkých kuliček. Obalte v posypkách a zatím odložte.
  • Na polevu nalejte šlehačku do rendlíku a ten dejte na střední plamen. Až bude šlehačka horká, vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí.
  • Rozlámejte čokoládu na malé kousky, dejte je do středně velké misky a přelijte je horkou krémovou směsí. Dobře míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí do krému. Nechte asi 30 minut chladnout.  
  • Až korpusy kompletně vychladnou, namažte jeden z nich džemem a spojte je. Vršek a okraje dortu natřete polevou. Na závěr rozmístěte lanýže.
Velikonoční čokoládový dort s lanýži na podnosu.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Oslavte svátky jara s vašimi nejbližšími a připravte pro ně ta nejsladší překvapení. Velikonoční dort rozzáří oči každému milovníkovi dobrot a vy budete za cukrářskou hvězdu. Jedinou nevýhodou bude, že jej budete muset péct každý rok. 🙂

Recepty na velikonoční dorty jsou jednoduché a výsledek vašeho úsilí bude stát za to. Váš slavnostně prostřený stůl bude perfektní. Dort doplňte beránkem a mazancem a pusťte se do společného hodování.

A pokud vás to sladké pečení baví, jistě zkuste i naše recepty na velikonoční koláče.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X