Výborné recepty na jehněčí pečínku k Velikonocům na 5 způsobů

Jehněčí maso by rozhodně na slavnostním stole během těchto svátků chybět nemělo. 

Symbolizuje totiž oběť Ježíše Krista za naše hříchy. 

Zároveň představuje oslavu jara. 

A co víc? Tento druh masa je velice chutný. 

Pojďte se podívat, jaké recepty na velikonoční jehněčí pečeni jsme pro vás připravili.

Velikonoční jehněčí pečeně na česneku a rozmarýnu

Lahodná a šťavnatá. Taková je tato velikonoční jehněčí pečeně. Výhodou tohoto receptu je, že už je připravován i s přílohou.

Ingredience:

  • jehněčí kýta
  • 50 ml olivového oleje
  • 3 lístky oregana (nebo půl lžičky sušeného)
  • 4 lístky rozmarýnu (nebo ¾ lžičky sušeného)
  • sůl
  • citronová kůra
  • 1 hlavička česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 kg brambory
  • 3 fenykly
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml kuřecího vývaru

Postup:

  • Kýtu si hodinu před pečením vytáhneme z lednice. 
  • Uděláme v ní několik zářezů. 
  • Z olivového oleje, soli, nasekaného oregana, poloviny rozmarýnu, citronové kůry si uděláme marinádu. 
  • Jí pak potřeme celé maso. 
  • Brambory si umyjeme a i se slupkou nakrájíme na měsíčky.
  • Fenykly si umyjeme, odstraníme jejich horní části, nakrájíme na čtvrtiny podélně.
  • Do vymazaného pekáče naskládáme brambory, vidličkou propíchnutou chilli papričku, fenykly, hlavičku česneku a posypeme zbytkem oregana, posolíme a pokapeme trochou oleje.
  • Navrch položíme kýtu a dáme péci na 180 °C. 
  • Po 45 minutách ji podlijeme vínem a vývarem.
  • Pečte zhruba dalších 45 minut podle velkosti kýty. 
  • Teplota vnitřku masa by měla odpovídat 70 °C. 
  • Poté maso i se zeleninou vytáhněte a nechte 30 minut odpočívat. 
  • Zeleninu přikryjte alobalem, teplotu trouby snižte na 160 °C a dejte ji ještě dopéct.
Jehněčí pečínka servírovaná jako součást velikonočního menu.
supervalu.co.uk

Jehněčí plec pečená na česneku

Na Velikonoce se u vás provoní celý dům. Lahodné jehněčí v kombinaci s česnekem a čerstvým rozmarýnem chutná náramně.

Ingredience:

  • jehněčí plec s kostí (asi 1800 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičky černého pepře
  • 1 cibule
  • 1 hlavička česneku
  • 3 stroužky česneku
  • 8 lístků rozmarýnu
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce mouky
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 240 °C.
  • Cibuli i se slupkou si nakrájíme na čtvrty, celou paličku česneku si překrojíma na horizontální poloviny, stroužky česneku nasekáme. 
  • Plec si umyjeme, usušíme, potřeme olejem se solí a pepřem.
  • Do masa si uděláme 12 hlubokých vpichů, do kterých vložíme česnek a rozmarýn.
  • Na pekáček si dáme cibuli, česnek a rozmarýn, na to položíme jehněčí maso, podlijeme hrnkem vody.
  • Vše zakryjeme dvěmi vrstavami alobalu. 
  • Dáme do trouby a ihned ztlumíme na 180 °C. 
  • Takto pečeme asi 3 hodiny v závislosti na velikosti masa. 
  • Poté zkontrolujeme, zda je v pekáčku dostatek výpeku, případně dolijeme ¾ hrnku vody a pečeme odkryté dalších 20-30 minut při 220 °C. 
  • Překontrolujeme, zda je maso již hotové. 
  • Pokud ještě není dost měkké, opět jej přikryjeme alobalem a dopékáme při 180 °C. 
  • Po vyjmutí z trouby jej necháme ještě 20 minut odpočívat na talíři pod alobalem a utěrkou. 
  • Mezitím si zahustíme výpek tak, že k si k němu přidáme jeden hrnek vývaru a chvilku necháme v troubě. 
  • Ve druhém hrnku vývaru si rozkvedláme mouku a nalijeme do horkého výpeku. 
  • Zamícháme a necháme ještě 10 minut v troubě.

Jak na toto velikonoční jehněčí maso se můžete podívat ve videu:


Velikonoční nádivka z jehněčího masa

Pokud vám nějaké to jehněčí maso od oběda zbude a vy nevíte, co s ním, máme skvělý tip. Vyzkoušejte tuto skvělou nádivku. 

Ingredience:

  • 300 g pečeného jehněčího masa
  • 300 g uzeného masa
  • mléko
  • 10 rohlíků
  • 4 vejce
  • kopřiva, špenát nebo jiná bylinka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Rohlíky si nakrájíme na kostičky a necháme v mléku změknout. 
  • Maso i uzené si nakrájíme na kostičky a promícháme se žloutky. 
  • Rohlíky přidáme je k masu, přidáme nasekanou a spařenou kopřivu či špenát, sůl a pepř. 
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně spojíme se směsí rohlíků a masa.
  • Přelijeme do vymazaného pekáčku a pečeme při 180 °C asi 30 minut.
Velikonoční nádivka s jehněčím masem.
dobruchut.aktuality.sk

Jehněčí hřbet se zelenou bylinkovou krustou

Bylinky pustí krásnou vůni, krusta bude krásně křupavá. Její barva je navíc jednou z barev Velikonoc, takže váš stůl bude veselý. 

Ingredience:

  • 800 g jehněčího hřbetu nasekaného na kotlety
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř 

Na krustu:

  • 100 g strouhanky
  • 70 g strouhaného parmazánu
  • 20 g čerstvé petrželové natě
  • 20 g čerstvé máty 
  • 10 g čerstvého tymiánu
  • lžička oleje

Postup:

  • Krustu si vytvoříme smícháním ingrediencí.
  • Maso si umyjeme, usušíme, osolíme, opepříme a na pánvi opečeme z obou stran do zlatova.
  • Pak jej přemístíme do trouby předehřáté na 180 °C. 
  • Po 8 minutách jej potřeme hořčicí a kůrku masa pomažeme krustou.
  • Pečeme dalších 8 minut.
  • Nakonec maso vyjmeme z trouby, přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočívat.
Jehněčí kotleta s bylinkovou krustou.
varecha.pravda.sk

Náš tip: Vyzkoušejte i další tradiční pokrmy na Velikonoce. Například některé z našich mazanců jsou k nakousnutí.

Velikonoční pečínka z jehněčího na víně

Výtečný recept na velikonoční jehněčí pečeni také zhotovíte tímto pomalejším způsobem. Tentokrát s cibulí a červeným vínem.

Ingredience:

  • jehněčí kýta (asi 1,25 kg)
  • 1 kg cibule
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 300 ml červeného vína
  • velká hrst čerstvé petrželky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Kýtu si umyjeme, usušíme, potřeme solí a pepřem.
  • Ve větším hrnci (nejlépe takovém, který pak může i do trouby) si rozehřejeme 3 lžíce oleje a na něm pak zprudka opečeme kýtu ze všech stran.
  • Pak dáme maso bokem a do hrnce dáme najemno nasekanou cibuli, restujeme, přidáme tymián sůl a pepř. 
  • Pak na cibuli vrátíme i maso, podlijeme vínem, přikryjeme, dáme do trouby a pečeme asi 3 hodiny při teplotě 160 °C.
  • Hotovou kýtu posypeme čerstvou petrželkou.
Pomalu pečené velikonoční jehněčí maso.
greatbritishchefs.com

Beránek je také symbolem čistoty, a je taktéž spojen s tradičním židovským svátkem Pesach. Židé tak každoročně oslavují vyvedení z otrockého Egypta.

A kdy vlastně takovou jehněčí na Velikonoce připravit? Nejlépe na Boží hod velikonoční, což připadá na neděli. 

Tento dokonalý oběd si můžete vychutnat se všemi členy domácnosti. 

Jako součást menu třeba zařaďte i další pokrmy ze slavnostního menu

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X