Kapr na Velikonoce? No jasně! Ochutnejte naše 4 recepty

K velikonočnímu obědu nejčastěji připravujeme drůbež, ať už je to kuře, kachna nebo husa, oblíbené bývá také jehněčí.

Inspirujte se našimi nápady a a potěšte vaše hosty rybou, kterou máme tradičně spojenou s Vánocemi.

Recepty na velikonočního kapra ve spojení s jarní zeleninou, žampiony nebo s medem přinesou do vaší kuchyně tolik vítaný svěží vítr.

Velikonoční pečený kapr s cibulkou

Suroviny:

  • 1 menší kapr
  • 1 kg cibule, nakrájené
  • sůl a čerstvě namletý pepř na ochucení
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 4 lžíce olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • šťáva z ½ citronu

Postup:

  • Nakrájejte cibuli a nasypte ji do pánve s rozpáleným olejem.
  • Restujte cibuli asi 10-15 minut na středním plameni, dokud nebude měkká a průhledná, nesmí ale zhnědnout.
  • Přidejte sůl, papriku a pepř.
  • Vytřete hlubší pekáček olejem a přeneste do něj cibuli.
  • Očištěnou rybu položte na cibuli.
  • V malé misce smíchejte ½ hrnku vody s moukou a citronovou šťávou a touto směsí přelijte kapra.
  • Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180°C.
  • Pokud se cibule začne vysušovat, přidejte několik lžic vody.
  • Podávejte s čerstvým chlebem a červeným vínem nebo s pivem.
Pečený velikonoční kapr s cibulí.
Zdroj: diethood.com

Velikonoční kapr pečený na medu

Suroviny:

  • 1 menší kapr
  • 8 lžic medu
  • 4 cibule
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička koriandru
  • 50 g másla

Postup:

  • Udělejte na rybě zářezy ve tvaru písmene X. Osolte, opepřete a posypte koriandrem.
  • Nakrájejte cibuli, na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte cibulku do zhnědnutí. Přidejte trochu oleje a med. Pořádně promíchejte, doveďte k varu a nechte vychladnout.
  • Do pekáčku vlijte několik lžic medové omáčky. Vložte kapra a znovu polijte omáčkou. Přikryjte alobalem.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut. Poté odstraňte alobal a grilujte na 220°C dalších 5 minut.
Kapr na medu pečený v misce s medem.
Zdroj: youtube.com

Kapr plněný žampiony

Suroviny:

  • 1 menší kapr
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 100 g slaniny
  • 100 g žampionů
  • 1 svazek petržele

Postup:

  • Nakrájejte slaninu na malé proužky. Očistěte houby a nakrájejte je na malé kostičky o průměru 0,5 mm. V pánvi opečte slaninu, dokud nepustí tuk. Přidejte houby a dále opékejte, dokud se nevypaří všechna tekutina.
  • Omyjte petržel, osušte ji a lístky najemno nakrájejte. Půlku petržele přidejte k houbám.
  • Omyjte kapra, osušte a na obou stranách jej několikrát prořízněte až k páteři. Rybu osolte a opepřete a postříkejte šťávou z citronu. Vnější stranu potřete olejem.
  • Kapra naplňte žampionovou směsí. Rybu pokryjte zbývající petrželí a zabalte do alobalu.
  • Grilujte na nízkou teplotu zhruba 20 minut, občas otočte. Kapra podávejte s vaší oblíbenou přílohou.
Velikonoční kapr se žampiony pečený v alobalu.
Zdroj: eatsmarter.com

Kapr s vínem a rajčatovou omáčkou

Suroviny:

  • 1 menší kapr
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 čerstvý citron
  • 1 svazek petržele
  • 2 snítky citronového tymiánu
  • 1 svazek polévkové zeleniny (např. mrkev, celer, cibule, pórek nebo petržel)
  • 1 cibule
  • 400 g voskových brambor
  • 2 velká rajčata
  • 40 g másla
  • ¼ l suchého bílého vína
  • 130 ml rybího vývaru
  • nasekané čerstvé bylinky na oblohu (petržel nebo bazalka)

Postup:

  1. Omyjte a očistěte kapra a osušte ho. Rybu osolte a opepřete a pokapejte zvenku i zevnitř citronovou šťávou. Do břišní dutiny vložte petržel a tymián. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Umyjte a očistěte zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky. Oloupejte a na plátky nakrájejte brambory. Krátce spařte rajčata, oloupejte kůži a vyřízněte jádro a rajče nakrájejte na kostky.
  3. V rozpáleném pekáčku rozehřejte máslo a zeleninu společně s asi dvěma lžícemi cibule. Krátce opečte i brambory. Osolte a opepřete a přilijte víno a rybí vývar. Přidejte rajčata a kapra, toho ještě potřete zbývajícím máslem.
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut a pravidelně rybu podlévejte. Pokud bude kapr rychle hnědnout, přikryjte pekáč alobalem.
  5. Dochuťte rajčatovou omáčku solí a pepřem a kapra podávejte posypaného bylinkami.
Velikonoční kapr na červeném víně
Zdroj: eatsmarter.com

Hodí se kapr na Velikonoce?

Věděli jste, že podle křesťanské tradice by se kapr měl jíst v pátek?

Za toto spojení může severská bohyně Freyja, která byla bohyní plodnosti a úrody. Ryba patří mezi jeden z jejích symbolů.

V Asii se kapr řadí mezi ryby, které nosí štěstí. Pozitivnímu symbolickému významu se zase v Japonsku těší kapři koi. Nejdražší vyšlechtěné kusy se nabízejí za cenu vyšší než milión dolarů.  

Podobně jako ostatní ryby i kapr patří k postním jídlům.

Pokud tedy dodržujete klasický velikonoční půst, můžete si kapra bez výčitek dopřát.

Sdílejte svým přátelům:

Kapr na Velikonoce? No jasně! Ochutnejte naše 4 recepty
5 (100%) 2 votes

velikonoce

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další velikonoční témata