Kapr na Velikonoce? No jasně! Ochutnejte naše 4 recepty

K velikonočnímu obědu nejčastěji připravujeme drůbež, ať už je to kuře, kachna nebo husa, oblíbené bývá také jehněčí.

Inspirujte se našimi nápady a a potěšte vaše hosty rybou, kterou máme tradičně spojenou s Vánocemi.

Velikonočního kapr ve spojení s jarní zeleninou, žampiony nebo s medem přinese do vaší kuchyně tolik vítaný svěží vítr.

Velikonoční pečený kapr s cibulkou

Suroviny:

  • 1 menší kapr
  • 1 kg cibule, nakrájené
  • sůl a čerstvě namletý pepř na ochucení
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 4 lžíce olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • šťáva z ½ citronu

Postup:

  • Nakrájejte cibuli a nasypte ji do pánve s rozpáleným olejem.
  • Restujte cibuli asi 10-15 minut na středním plameni, dokud nebude měkká a průhledná, nesmí ale zhnědnout.
  • Přidejte sůl, papriku a pepř.
  • Vytřete hlubší pekáček olejem a přeneste do něj cibuli.
  • Očištěnou rybu položte na cibuli.
  • V malé misce smíchejte ½ hrnku vody s moukou a citronovou šťávou a touto směsí přelijte kapra.
  • Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Pokud se cibule začne vysušovat, přidejte několik lžic vody.
  • Podávejte s čerstvým chlebem a červeným vínem nebo s pivem.
Pečený velikonoční kapr s cibulí.
Zdroj: diethood.com

Velikonoční kapr pečený na medu

Suroviny:

  • 1 menší kapr
  • 8 lžic medu
  • 4 cibule
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička koriandru
  • 50 g másla

Postup:

  • Udělejte na rybě zářezy ve tvaru písmene X. Osolte, opepřete a posypte koriandrem.
  • Nakrájejte cibuli, na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte cibulku do zhnědnutí. Přidejte trochu oleje a med. Pořádně promíchejte, doveďte k varu a nechte vychladnout.
  • Do pekáčku vlijte několik lžic medové omáčky. Vložte kapra a znovu polijte omáčkou. Přikryjte alobalem.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Poté odstraňte alobal a grilujte na 220 °C dalších 5 minut.
Kapr na medu pečený v misce s medem.
Zdroj: youtube.com

Kapr plněný žampiony

Suroviny:

  • 1 menší kapr
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 100 g slaniny
  • 100 g žampionů
  • 1 svazek petržele

Postup:

  • Nakrájejte slaninu na malé proužky. Očistěte houby a nakrájejte je na malé kostičky o průměru 0,5 mm. V pánvi opečte slaninu, dokud nepustí tuk. Přidejte houby a dále opékejte, dokud se nevypaří všechna tekutina.
  • Omyjte petržel, osušte ji a lístky najemno nakrájejte. Půlku petržele přidejte k houbám.
  • Omyjte kapra, osušte a na obou stranách jej několikrát prořízněte až k páteři. Rybu osolte a opepřete a postříkejte šťávou z citronu. Vnější stranu potřete olejem.
  • Kapra naplňte žampionovou směsí. Rybu pokryjte zbývající petrželí a zabalte do alobalu.
  • Grilujte na nízkou teplotu zhruba 20 minut, občas otočte. Kapra podávejte s vaší oblíbenou přílohou.
Velikonoční kapr se žampiony pečený v alobalu.
Zdroj: eatsmarter.com

Kapr s vínem a rajčatovou omáčkou

Suroviny:

  • 1 menší kapr
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 čerstvý citron
  • 1 svazek petržele
  • 2 snítky citronového tymiánu
  • 1 svazek polévkové zeleniny (např. mrkev, celer, cibule, pórek nebo petržel)
  • 1 cibule
  • 400 g voskových brambor
  • 2 velká rajčata
  • 40 g másla
  • ¼ l suchého bílého vína
  • 130 ml rybího vývaru
  • nasekané čerstvé bylinky na oblohu (petržel nebo bazalka)

Postup:

  1. Omyjte a očistěte kapra a osušte ho. Rybu osolte a opepřete a pokapejte zvenku i zevnitř citronovou šťávou. Do břišní dutiny vložte petržel a tymián. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Umyjte a očistěte zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky. Oloupejte a na plátky nakrájejte brambory. Krátce spařte rajčata, oloupejte kůži a vyřízněte jádro a rajče nakrájejte na kostky.
  3. V rozpáleném pekáčku rozehřejte máslo a zeleninu společně s asi dvěma lžícemi cibule. Krátce opečte i brambory. Osolte a opepřete a přilijte víno a rybí vývar. Přidejte rajčata a kapra, toho ještě potřete zbývajícím máslem.
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut a pravidelně rybu podlévejte. Pokud bude kapr rychle hnědnout, přikryjte pekáč alobalem.
  5. Dochuťte rajčatovou omáčku solí a pepřem a kapra podávejte posypaného bylinkami.
Velikonoční kapr na červeném víně
Zdroj: eatsmarter.com

Hodí se kapr na Velikonoce?

Věděli jste, že podle křesťanské tradice by se kapr měl jíst v pátek?

Za toto spojení může severská bohyně Freyja, která byla bohyní plodnosti a úrody. Ryba patří mezi jeden z jejích symbolů.

V Asii se kapr řadí mezi ryby, které nosí štěstí. Pozitivnímu symbolickému významu se zase v Japonsku těší kapři koi. Nejdražší vyšlechtěné kusy se nabízejí za cenu vyšší než milión dolarů.  

Podobně jako ostatní ryby i kapr patří k postním jídlům. Pokud tedy dodržujete klasický velikonoční půst, můžete si kapra bez výčitek dopřát.

Stále nejste přesvědčeni, že je velikonoční kapr dobrou volbou? Vyzkoušejte například již zmiňované kuře, které je také nezvyklým, ale dobrým příkladem velikonočního jídla.

Další zajímavé tipy

Sdílejte svým přátelům:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu Ceskevelikonoce vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty a vším důležitým okolo Velikonoc. Snad si i vy díky naším článkům užijete tento krásný svátek naplno! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.