Chcete upéct velikonoční koláče? Vyzkoušejte tyto recepty

Chcete si upéct velikonoční koláče, se kterými pohostíte návštěvu?

Hledáte recepty na pochoutky vhodné i pro děti?

Nemusí se však jednat vždy o sladkou variantu, protože výtečné jsou i slané koláče.

Vybrali jsme pro vás několik zajímavých receptů.

Citronovo-malinový koláč

Nemusíte mít čerstvé maliny, vystačíte si i s těmi zamrzlými. Citron navíc koláči dodá ojedinělou svěžest. Na našich stránkách najdete i tipy na velikonoční dorty.

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/2 hrnku měkkého másla
  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek malin

Ingredience na polevu

  • 1/2 hrnku mletého cukru
  • 5 lžic vysokoprocentní smetany
  • 1 lžíce malinového džemu bez semínek

Postup

  1. Upečte nejprve koláč. Předehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte si formu máslem a vysypte ji moukou.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. Ve druhé misce za pomocí mixéru utřete cukr, máslo, tvaroh a citronovou kůru, dokud nevznikne hladké těsto. Přidejte vejce, jedno po druhém.
  3. Smíchejte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo hladké těsto. Přidejte maliny a jemně těsto promíchejte.
  4. Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte ho.
  5. Velikonoční koláč pečte zhruba 1 hodinu.
  6. Poté ho nechejte vychladnout.
  7. Mezitím si za pomoci mixéru smíchejte cukr, smetanu a malinový džem. Vznikne vám poleva, kterou potom pokapete vychlazený koláč. 
Recept na malinovo-citronový koláč
Zdroj: goodhousekeeping.com

Citronová bábovka

Patříte spíše mezi milovníky bábovek? I o Velikonocích si ji můžete upéct. Zapomeňte však na tradiční recept od babičky a vyzkoušejte tento návod.

Ingredience

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek jemně rozemletých opražených mandlí
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek nesoleného másla
  • 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 hrnek nízkotučného podmáslí
  • 1/2 hrnek tvarohu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 hrnky čerstvých borůvek

Ingredience na citronový krém

  • 1/2 hrnku vysokoprocentní smetany
  • 1/4 hrnku tvarohu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • bobulovité ovoce

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vymažte si formu na bábovku tukem a vysypte moukou.  
  3. Upečte si nejprve velikonoční bábovku. Ve středně velké misce smíchejte mouku, mandle, prášek do pečiva a sůl.
  4. Ve velké misce za pomocí mixéru utřete máslo s cukrem, dokud nebude směs nadýchaná a světlá. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
  5. Do moučné směsi postupně přidávejte podmáslí, poté i tvaroh a citronovou šťávu. Smíchejte moučnou směs s utřeným máslem, cukrem a vejci. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  6. Do těsta pak přisypte borůvky a jemně promíchejte.
  7. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte ji zhruba 1 hodinu.
  8. Nechejte bábovku vychladnout, a potom ji vyjměte z formy.
  9. Mezitím si připravte citronovou polevu. V misce za pomocí mixéru smíchejte všechny ingredience potřebné na polevu. Bábovku pak polevou ozdobte a nahoru dejte ještě bobulovité ovoce.
Výborný recept na citronovou bábovku
Zdroj: goodhousekeeping.com

Italský koláč

V italských domácnostech o velikonočních svátcích nesmí chybět speciální koláč. Je opravdu lehký. A vychutnáte si ho i kdykoliv jindy během roku.

Ingredience na těsto

  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnku nesoleného másla, nakrájeného na kousky

Ingredience na nádivku

  • 300 g mangoldu bez stonků
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 středně velké cibule, najemno nasekané
  • 10 velkých vajec
  • 1 hrnek ricotty
  • 100 g parmezánu, nastrouhaného nahrubo
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky cukru

Postup na těsto

  1. Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud se nezpracuje i samotné máslo.
  2. Přidejte 1/2 hrnku studené vody a mixujte.
  3. Těsto si dejte na pracovní desku a hněťte ho tak, aby se dokonale spojilo.
  4. Rozdělte ho na polovinu.
  5. Jednu polovinu položte na potravinovou fólii.
  6. Těsto rozválejte na plát tlustý 20 milimetrů, a potom ho zabalte.
  7. To samé udělejte i s druhou polovinou těsta.
  8. Oba pláty dejte do lednice na alespoň 2 hodiny.

Postup na nádivku

  1. Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte do ní mangold a vařte tuto zeleninu tak dlouho, dokud nebude světle zelená. Jestliže neseženete mangold, můžete použít špenát. I koláč se špenátem je totiž výtečný.
  2. Mangold povařte zhruba 2 minuty, a potom ho pomocí kleští namočte do studené vody, abyste zastavili vaření. Zeleninu nechejte vychladnout, a poté ji jemně nasekejte.
  3. Ve velkém hrnci si rozpalte olej. Osmahněte cibulku a smíchejte ji s mangoldem.
  4. Ve velké misce rozšlehejte 4 vejce. Přidejte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všechno promíchejte. Přidejte česnek, citronovou kůru, muškátový oříšek, 2 lžičky soli a pepř.
  5. Vytáhněte těsto z lednice, nechejte ho zhruba 5 minut v pokojové teplotě. Jeden plát ještě rozválejte tak, abyste ho mohli dát do formy na koláč a aby ještě těsto trochu přesahovalo přes okraje. Těsto zatlačte do stran a dna formy.
  6. Rozšlehejte si jedno vejce, a tím hrany těsta potřete.
  7. Poté na koláč rovnoměrně naneste nádivku.
  8. Vezměte druhý plát těsta, dejte ho přes nádivku, a potom zatočte okraje.
  9. Potřete italský koláč shora vajíčkem, posypte ho cukrem, zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na 10 minut do mrazničky.
  10. Předehřejte si mezitím troubu na 180 °C. Vyjměte koláč z mrazničky, oddělejte z něj potravinovou fólii, a pak ho pečte zhruba 65 až 75 minut. Než ho budete podávat, nechejte ho vychladnout. 
Recept na pravý italský koláč, který se peče na Velikonoce
Zdroj: bonappetit.com

Ruský trhaný koláč

I v našich končinách se začal na Velikonoce péct ruský trhaný koláč. Jeho příprava je totiž jednoduchá a rychlá.

Ingredience na těsto

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 3/4 hrnku másla
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Ingredience na náplň

  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 2 vaničky tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup

  1. Ve větší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte do ní cukr a kakao.
  2. Dále do misky přimíchejte vejce a máslo, a potom na pracovní desce zpracujte těsto.
  3. Čtvrtinu těsta dejte stranou, zbytek dejte do formy na koláč.
  4. Zvlášť v misce utřete máslo s cukrem, přidejte tvaroh a všechno promíchejte.
  5. Ze smetany si ušlehejte šlehačku, a tu opatrně zamíchávejte do tvarohu.
  6. Poté přidejte vejce, špetku soli a sáček vanilkového cukru.
  7. Náplň pomocí mixéru promíchejte, aby se všechny ingredience dokonale spojily.
  8. Náplň dejte na těsto, a potom ze zbývajícího těsta vykrojte nějaké ozdoby, a tím koláč zpestřete.
  9. Předehřejte si troubu na 180 °C a ruský trhaný koláč pečte zhruba 60 minut.

Velikonoční mrkvový koláč

Mrkve se nepřidávají pouze do salátů. Pečou se z nich i různé buchty a koláče na Velikonoce. Jsou sladké, ale i zdravé.

Ingredience na koláč

  • 250 g másla, pokojové teploty
  • 4 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 225 g světle hnědého cukru
  • 200 g mrkve, hrubě nastrouhané
  • 300 g hladké mouka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička koření podle libosti (skořice, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření)
  • 1 lžička mletého zázvoru

Ingredience na polevu

  • 40 g másla
  • 100 g tvarohu
  • 175 g moučkového cukru

Ingredience na ozdobu

  • 10 g pistácií, nasekaných najemno

Postup

  1. Vymažte si dortovou formu máslem.
  2. Ve velké misce smíchejte máslo, vejce, vanilkový extrakt a hnědý cukr.
  3. Přimíchejte nastrouhanou mrkev, mouku, prášek do pečiva a koření. Všechno důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  4. Poté těsto dejte do formy a velikonoční mrkvový koláč pečte 55 minut.
  5. Po upečení ho nechejte vychladnout.
  6. Mezitím si připravte polevu, a to tak, že smícháte máslo, tvaroh a moučkový cukr.
  7. Ozdobte polevu ještě pistáciemi. Velikonoční mrkvový koláč je hotový. 
Recept na velikonoční mrkvový koláč
Zdroj: bakewithstork.com

Velikonoční povidlové koláče

Máte rádi plněné velikonoční koláče? Co takhle si je upéct také o Velikonocích? Sice je s nimi větší práce, ale pochutnáte si na nich všichni.

Ingredience

  • 1 hrnek nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 1 velký žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku cukru pro obalení (volitelné)
  • 1/3 hrnku povidel

Postup

  1. V misce za pomoci mixéru utřete máslo, dokud nebude krémové.
  2. Do másla přidejte cukr, a potom ještě mixujte, dokud se ingredience nespojí.
  3. Přidejte žloutek a vanilkový extrakt, opět chvíli mixujte.
  4. V další misce si smíchejte mouku, kukuřičný škrob a sůl.
  5. Postupně vmíchávejte moučnou směs do mokrých ingrediencí, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí. Těsto bude suché a drobivé, a proto ho potom můžete vypracovat rukou.
  6. Lžičkou si naberte trochu těsta, udělejte z něj kuličku, a potom do těsta udělejte důlky prstem.
  7. Velikonoční koláče obalte v cukru a položte na pečicí papír.
  8. Poté dejte koláče do mrazničky a nechejte je tam 30 minut.
  9. Předehřejte si troubu na 190 °C. Povidla si dejte do malé nádoby a rozehřejte je v troubě.
  10. Do každého důlku na koláči dejte trochu povidel, koláč položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte po dobu 11 minut. 
Skvělý recept na velikonoční povidlové koláče
Zdroj: sugarspunrun.com

Další zajímavé tipy

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

Michaela Škubáková

Michaela Škubáková

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.