Kuře na velikonoční pondělí: recepty & inspirace

Velikonoce a dobré jídlo, tohle spojení funguje snad v každé české rodině.

Společné oslavy zkrátka volají po spokojených bříškách.

Čím je ale naplnit, aby si hosté skutečně pochutnali? Tradičním pokrmem často bývá velikonoční kuře.

Chcete rodinu překvapit jeho originální úpravou? Vyzkoušejte některý z našich receptů a jistě sklidíte u strávníků úspěch.

Velikonoční bylinkové kuře

Suroviny:

  • 2 malé česneky rozdělené na stroužky, neloupané
  • 1 velký svazek rozmarýnu
  • 1 velký svazek citronového tymiánu
  • 1 velký svazek šalvěje
  • 1 velký svazek bobkového listu
  • 2 malé citrony zbavené kůry
  • kůra ze 2 malých citronů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velké kuře
  • 400 g mrkve, nakrájené na poloviny
  • 500 g malých nových brambor, nakrájených na polovinu
  • 100 g změklého másla
  • 150 ml bílého vína

Postup:

  • Nahrubo rozdrťte česnekové stroužky a bylinky (skvěle vám to půjde válečkem nebo paličkou na maso). Poté vše dejte do velké mísy a přidejte citronovou kůru, olej a kuře.
  • Olejovou směs vetřete do kuřete, zevnitř i zvenku. Nechte přes noc marinovat.
  • Předehřejte troubu na 140 °C. Kuře vyndejte z lednice 30 minut před tím, než je budete péct. Dejte zeleninu do velkého pekáče a přikryjte ji kuřetem.
  • Vyndejte bylinky a česnek z marinády a dejte je na kuře a okolo něj, můžete i do kuřete. Dovnitř přidejte i oba citrony, pokud bude třeba, tak je rozřízněte na půlky. Štědře rozetřete máslo po celém kuřeti.
  • Do pekáče nalijte víno a 150 ml vody a přikryjte jej pevně alobalem. Vytvořte z něj malý stan, aby se folie nedotýkala kuřete. Pečte 2 hodiny.
  • Odstraňte alobal a pečte další hodinu, dokud kuře nebude upečené. Přidejte teplotu na 220 °C a pečte, dokud kůže nebude pěkně křupavá. Vyndejte kuře z pekáče a přendejte je na talíř, který opět přikryjete alobalem.
  • Mezitím přesuňte pekáč na sporák a nechte probublat šťávu, aby se mírně zredukovala. Poté už můžete podávat. Doporučujeme kuřátko umístit doprostřed stolu, aby si každý nabral svou oblíbenou část, a vedle něj položit zeleninu.
Velikonoční pečené kuře s bylinkami.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Velikonoční kuře z jedné pánve

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ hrnku sušených rajčat
  • 1 lžíce česneku
  • 1 balení noků
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • ½ hrnku šlehačky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 hrnky kousků grilovaného kuřete (nebo jinak připraveného kuřete)
  • 2 hrnky lístků baby špenátu
  • ½ hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu

Postup:

  • Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a orestujte sušená rajčata a česnek, dokud se nerozvoní, zhruba 3 minuty.
  • Přidejte noky a případně rozdělte ty, které jsou přilepené k sobě. Smíchejte je s kuřecím vývarem a šlehačkou a dochuťte solí a pepřem.
  • Přikryjte a vařte na středním plameni asi 5 minut (nebo dle návodu), dokud nebudou hotové.
  • Sundejte pokličku a vmíchejte nakrájené kuře a špenátové lístky. Vařte dalších 3-5 minut.
  • Posypte sýrem a ještě chvíli vařte, dokud se parmezán nerozpustí.
Kuře v jedné pánvi s noky.
Zdroj: eatyourselfskinny.com

Plněná kuřecí prsa

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 4 lžíce pesta
  • 4 plátky prosciutta
  • 4 plátky ementálu
  • špetka soli a pepře

Postup:

  • Troubu předehřejte na 220 °C. Každé prso osolte a opepřete. Kůži jemně nadzvedněte a okořeňte maso i pod ní. Vezměte 1 lžíci pesta a vetřete je pod kůži.
  • Na pesto dejte plátek prosciutta a ementálu a kůži natáhněte zpět přes náplň. Prsa rozmístěte na plech.
  • Pečte zhruba 25-30 minut nebo dokud nebudou hotová.
  • Podávejte s těstovinami, se zeleninovým salátem nebo s bramborovou kaší.
Plněné velikonoční kuře na talíři.
Zdroj: covertaffairs.com

Citronové velikonoční kuře

Suroviny:

  • 1 kuře bez kůže
  • 1 lžička mletého koriandu
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ citronu, nakrájeného na plátky
  • kůra z ½ citronu
  • 1 cibule, nakrájená na čtvrtky

Postup:

  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • V míse smíchejte olej, zázvor, koriandr a šafrán.
  • Kuře osolte, opepřete a jemně do něj vetřete olejový mix s kořením.
  • Vložte kuře prsy dolů do pekáčku. Navrch položte 2 plátky citronu a dovnitř kuřete vsypte kuřecí kůru.
  • Zbývající plátky citronu a cibuli vyskládejte okolo kuřete do pekáče.
  • Pečte v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 2 až 2 a ½ hodiny.
  • Nakrájejte upečené kuře na kousky a podávejte s rýží.
Velikonoční kuře na citronu pečené v troubě.

Užijte si svátky jara společně se svými nejbližšími

Kdy jindy se sejít s rodinou a s přáteli než právě o Velikonocích?

Prodloužený víkend nabízí dostatek času, z něhož si snadno můžeme odkrojit pár hodin na kouzlení v kuchyni. Kromě sladkých dobrot, jako je velikonoční beránek nebo sladký velikonoční dort, musíte ale přichystat i oběd.

Co zajímavého vašim hostům připravit, aby bylo sváteční jídlo překvapením?

Inspirujte se některým z našich receptů na lahodné velikonoční kuře. Stačí pár originálních ingrediencí a netradiční pochoutka je na světě.

A nezapomeňte vyzkoušet také nádivku, která k Velikonocům neodmyslitelně patří.

Další zajímavé tipy

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu Ceskevelikonoce vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty a vším důležitým okolo Velikonoc. Snad si i vy díky naším článkům užijete tento krásný svátek naplno! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.