Kuře na velikonoční pondělí: recepty & inspirace

Velikonoce a dobré jídlo, tohle spojení funguje snad v každé české rodině.

Společné oslavy zkrátka volají po spokojených bříškách.

Čím je ale naplnit, aby si hosté skutečně pochutnali?

Tradičním pokrmem českých Velikonoc bývá kuře.

Kuřecí maso má spoustu výhod – rychle se připravuje, chutná skoro všem a navíc není ani příliš drahé.

Chcete rodinu překvapit jeho originální úpravou?

Vyzkoušejte některý z našich receptů na velikonoční kuře, jistě sklidíte u strávníků úspěch.

Velikonoční bylinkové kuře

Suroviny:

  • 2 malé česneky rozdělené na stroužky, neloupané
  • 1 velký svazek rozmarýnu
  • 1 velký svazek citronového tymiánu
  • 1 velký svazek šalvěje
  • 1 velký svazek bobkového listu
  • 2 malé citrony zbavené kůry
  • kůra ze 2 malých citronů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velké kuře
  • 400 g mrkve, nakrájené na poloviny
  • 500 g malých nových brambor, nakrájených na polovinu
  • 100 g změklého másla
  • 150 ml bílého vína

Postup:

  • Nahrubo rozdrťte česnekové stroužky a bylinky (skvěle vám to půjde válečkem nebo paličkou na maso). Poté vše dejte do velké mísy a přidejte citronovou kůru, olej a kuře. Olejovou směs vetřete do kuřete, zevnitř i zvenku. Nechte přes noc marinovat.
  • Předehřejte troubu na 140°C. Kuře vyndejte z lednice 30 minut před tím, než je budete péct. Dejte zeleninu do velkého pekáče a přikryjte ji kuřetem. Vyndejte bylinky a česnek z marinády a dejte je na kuře a okolo něj, můžete i do kuřete. Dovnitř přidejte i oba citrony, pokud bude třeba, tak je rozřízněte na půlky. Štědře rozetřete máslo po celém kuřeti.
  • Do pekáče nalijte víno a 150 ml vody a přikryjte jej pevně alobalem. Vytvořte z něj malý stan, aby se folie nedotýkala kuřete. Pečte 2 hodiny. Odstraňte alobal a pečte další hodinu, dokud kuře nebude upečené. Přidejte teplotu na 220°C a pečte, dokud kůže nebude pěkně křupavá. Vyndejte kuře z pekáče a přendejte je na talíř, který opět přikryjete alobalem.
  • Mezitím přesuňte pekáč na sporák a nechte probublat šťávu, aby se mírně zredukovala. Poté už můžete podávat. Doporučujeme kuřátko umístit doprostřed stolu, aby si každý nabral svou oblíbenou část, a vedle něj položit zeleninu.
Velikonoční pečené kuře na stole.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Kuře z jedné pánve

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ hrnku sušených rajčat
  • 1 lžíce česneku
  • 1 balení noků
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • ½ hrnku šlehačky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 hrnky kousků grilovaného kuřete (nebo jinak připraveného kuřete)
  • 2 hrnky lístků baby špenátu
  • ½ hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu

Postup:

  • Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a orestujte sušená rajčata a česnek, dokud se nerozvoní, zhruba 3 minuty.
  • Přidejte noky a případně rozdělte ty, které jsou přilepené k sobě. Smíchejte je s kuřecím vývarem a šlehačkou a dochuťte solí a pepřem. Přikryjte a vařte na středním plameni asi 5 minut (nebo dle návodu), dokud nebudou hotové.
  • Sundejte pokličku a vmíchejte nakrájené kuře a špenátové lístky. Vařte dalších 3-5 minut.
  • Posypte sýrem a ještě chvíli vařte, dokud se parmezán nerozpustí.
Kuře v jedné pánvi s noky.
Zdroj: eatyourselfskinny.com

Plněná kuřecí prsa

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 4 lžíce pesta
  • 4 plátky prosciutta
  • 4 plátky ementálu
  • špetka soli a pepře

Postup:

  • Troubu předehřejte na 220°C. Každé prso osolte a opepřete. Kůži jemně nadzvedněte a okořeňte maso i pod ní. Vezměte 1 lžíci pesta a vetřete je pod kůži.
  • Na pesto dejte plátek prosciutta a ementálu a kůži natáhněte zpět přes náplň. Prsa rozmístěte na plech.
  • Pečte zhruba 25-30 minut nebo dokud nebudou hotová.
  • Podávejte s těstovinami, se zeleninovým salátem nebo s bramborovou kaší.
Plněné velikonoční kuře na talíři.
Zdroj: covertaffairs.com

Citronové velikonoční kuře

Suroviny:

  • 1 kuře bez kůže
  • 1 lžička mletého koriandu
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ citronu, nakrájeného na plátky
  • kůra z ½ citronu
  • 1 cibule, nakrájená na čtvrtky

Postup:

  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • V míse smíchejte olej, zázvor, koriandr a šafrán.
  • Kuře osolte, opepřete a jemně do něj vetřete olejový mix s kořením.
  • Vložte kuře prsy dolů do pekáčku. Navrch položte 2 plátky citronu a dovnitř kuřete vsypte kuřecí kůru.
  • Zbývající plátky citronu a cibuli vyskládejte okolo kuřete do pekáče.
  • Pečte v předehřáté troubě na 160°C zhruba 2 až 2 a ½ hodiny.
  • Nakrájejte upečené kuře na kousky a podávejte s rýží.
Velikonoční kuře na citronu pečené v troubě.

Užijte si svátky jara společně se svými nejbližšími

Kdy jindy se sejít s rodinou a s přáteli než právě o Velikonocích?

Prodloužený víkend nabízí dostatek času, z něhož si snadno můžeme odkrojit pár hodin na kouzlení v kuchyni. Kromě sladkých dobrot, jako je beránek nebo velikonoční dort, musíte ale přichystat i oběd.

Co zajímavého vašim hostům připravit, aby bylo sváteční jídlo překvapením?

Inspirujte se některým z našich receptů na lahodné velikonoční kuře. Stačí pár originálních ingrediencí a netradiční pochoutka je na světě.

A nezapomeňte vyzkoušet také nádivku, která k Velikonocům neodmyslitelně patří.


Schází vám nápady, čím potěšit koledníky? Skvělou variantou jsou velikonoční perníčky, které ozdobí každou výslužku.

Sdílejte svým přátelům:

Kuře na velikonoční pondělí: recepty & inspirace
4.5 (90%) 2 votes

velikonoce

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další velikonoční témata