Recepty na originální velikonoční muffiny na pět způsobů

Pro ty z nás, kteří neholdují tradičním velikonočním cukrovinkám, je tu modernější náhrada, známá snad po celém světě. Řeč je tentokrát o muffinech.

Jsou relativně jednoduché, vhodné pro začínající kuchařku a existuje jich celá řada:

  • sladké,
  • slané,
  • dietní,
  • vánoční,
  • velikonoční,
  • zeleninové,
  • ovocné,
  • plněné,
  • máslové,
  • pudingové,
  • piškotové atd .

My vám přinášíme hned pět různých receptů, díky kterým si toto netradiční velikonoční mlsání můžete přichystat i vy.

Velikonoční muffiny s krémem

Suroviny:

Na těsto:

  • 80 g máslo
  • 280 g hladká mouka
  • 2 ks vejce
  • prášek do pečiva 1/2
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 1 hrst oříšky
  • 2 lžíce skořice – mletá
  • 120 g cukr

Na krém:

  • 125 g máslo
  • 450 g moučkový cukr
  • 200 g pomazánkové máslo
  • čokoláda čokoládová vajíčka na ozdobu

Postup:

  • Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak jej utřete s cukrem, vejci, a skořicí. Vmíchejte mouku prosátou s kypřícím práškem a nakonec do těsta přidejte i zakysanou smetanu a oříšky podle libosti.
  • Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte je do dvou třetin těstem. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut.
  • Na krém si smíchejte pomazánkové máslo s rozměklým obyčejným máslem a přidejte moučkový cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud není krém nadýchaný.
Velikonoční lahodné muffiny s krémem a vajíčky jako ozdobou.

Velikonoční muffiny na slano

Suroviny:

  • 300 g anglické slaniny nakrájené na nudličky
  • 200 g mladého špenátu nebo otrhaných mladých kopřiv
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 80 g zralého čedaru (nastrouhaného nahrubo)
  • 2 vejce
  • 75 g másla rozpuštěného a zchladlého
  • 250 ml podmáslí
  • pažitka – malý svazek nasekaný

Postup:

  • V míse smícháme mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a většinu sýra.
  • V druhé misce si prošleháme vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijeme k suchým přísadám a krátce promícháme, jen aby se těsto smísilo.
  • Přimícháme zchladlou opečenou slaninu, spařený (vymačkaný) špenát nakrájený na hrubo a pažitku najemno.
  • Těsto vkládáme do formy na muffiny (jednu velkou lžíci) vyloženou čtverečkem pečícího papíru.
  • Posypeme zbylým sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200°C 20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou.
  • Po upečení muffiny potřu olejem, aby se krásně leskly, není to nutné.
Netradiční slané velikonoční muffiny.

Dvojbarevné muffiny plněné marmeládou

Suroviny:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • necelý 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1,25 – 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1,25 – 1,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1,5 – 1,725 hrnku podmáslí (+ asi 1 lžíce do kakaového těsta)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 100 g hořké čokolády nakrájené na kousky
  • marmeláda podle chuti

Postup:

  • Rozehřejeme si troubu na 200°C.
  • V jedné míse si smícháme mouku, hrnek cukru, prášek do pečiva a jedlou sodu a sůl. V druhé podmáslí, vejce a máslo (vše v pokojové teplotě, jinak máslo začne tuhnout a vytvářet hrudky – v takovém případě doporučuji směs na chvilku zahřát, např. nad parou) a nakonec přidáme vanilkový cukr. Postupně pak přimícháváme sypkou směs. Pokud bude těsto moc tuhé, je možno přidat trochu podmáslí, ale mělo by být poněkud hustší konzistence.
  • Těsto rozdělíme na půl a do jedné části přimícháme kakao. Směs může ještě zhoustnout, proto přidáme lžíci podmáslí (nebo mléka).
  • Do připravené formy vyložené papírovými košíčky dáme dospod po lžíci kakaového těsta, na ni zhruba čajovou lžičku marmelády a přikryjeme lžící vanilkového těsta, které posléze posypeme kousky čokolády a dáme péct na 20 – 25 minut. Světlou jsem dala nahoru hlavně asi z estetických důvodů, že čokoláda vynikne lépe na světlém povrchu než na kakaovém.
Dvojbarevné muffiny plněné marmeládou, kterým nikdo neodolá.

Velikonoční muffiny z podmáslí

Suroviny:

Těsto:

  • 2,8 hrnek hladká mouka
  • 0,5 lžička sůl
  • 0,5 lžička jedlá soda
  • 225 g máslo
  • 2 hrnek cukr
  • 2 lžička vanilkový extrakt
  • 4 ks vejce použijte velká vejce pokojové teploty
  • 1 hrnek podmáslí

Krém a zdobení:

  • 450 g smetanový sýr pokojové teploty
  • 225 g máslo pokojové teploty
  • 1,8 lžička vanilkový extrakt
  • 1 špetka sůl
  • 6 hrnků moučkový cukr
  • marcipán bílé a růžové barvy

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180°C. Vyskládejte si formu na muffiny papírovými košíčky a vršek formy vymažte máslem, aby se vám vršky košíčků nepřichytily. Ve středně velké misce smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu a dejte stranou.
  • V jiné středně velké míse vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vanilku a vejce a šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Postupně přimíchávejte střídavě směs mouky a podmáslí. Míchejte, dokud se těsto hezky nespojí.
  • Lžící naplňte formu na muffiny téměř po okraj. Pečte zhruba 20 – 25 minut, dokud nejsou muffiny dozlatova upečené. Můžete vyzkoušet špejlí, zda jsou již hotové. Nechte vystydnout ve formě asi 15 minut.
  • Než muffiny vychladnou, připravte si krém na ozdobu. V míse smíchejte krémový sýr, máslo, vanilku a sůl. Šlehejte, dokud směs není úplně spojená. Poté přidejte prosátý moučkový cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs nadýchaná.
  • Když jsou muffiny vychladlé, ozdobte je krémem, použijte mazací nůž nebo špachtli. Na vršek krému si vytvarujte z marcipánu ouška a nos a muffiny jimi dozdobte.
Božské velikonoční muffiny z podmáslí, které se rozplývají na jazyku.

Kakaovo-jablečné muffiny plněné povidly

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 100 g másla
  • 1,25 hrnku hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 jablka
  • 12 lžiček povidel
  • čokoládová poleva (na dozdobení)

Postup:

  • Celá vejce utřeme s cukrem. Máslo si rozpustíme a pomalu ho vmícháváme do vajec. Pak přidáme prosátou mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem. Jablka najemno nastrouháme a vmícháme do těsta.
  • Do formy na muffiny vložíme košíčky. Do každého košíčku dáme cca 2 polévkové lžíce těsta. Pak do středu dáme lžičku povidel a doplníme do 2/3 košíčku těstem.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20-25 minut. Necháme vychladnout a pak dozdobíme polevou a sypáním podle své fantazie.
Lahodné kakaové muffiny ukrývvající povidlovou náplň.

Pár informací na závěr

Při pečení a zdobení muffinů se používají nejrůznější tvarohové krémy, máslové krémy, vyšlehaná vajíčka, čokoláda na všechny způsoby, marcipán, bonbóny a další. Až na základní těsto lze vlastně tuto pochoutku upravit každému dle jeho vlastní chuti.

Nazdobit si je můžete opět dle nálady, chuti, nebo svátečního času. Vhodné totiž nejsou jen na Velikonoce, ale i na Vánoce nebo třeba na narozeninovou oslavu.

Sdílejte svým přátelům:

Recepty na originální velikonoční muffiny na pět způsobů
4.5 (90%) 2 votes

maky

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další velikonoční témata