Velikonoční nádivky jako od babičky: 5 nejlepších receptů

Velikonoční nádivku na znamení jarní rovnodennosti připravovaly hlavně naše babičky.

Ty používaly do nádivky různé druhy mas, salámů a koření, ale hlavně čerstvé jarní plody jako vajíčka, mléko a bylinky.

My vám přinášíme hned 5 různých receptů, díky kterým si i vy doma můžete připravit skutečně luxusní nádivku.

Klasická velikonoční nádivka

Suroviny:

  • 10 ml mléka
  • 6 ks rohlíků
  • 6 ks vajec
  • 40 dkg vařeného uzeného masa
  • mletý černý pepř
  • 0,5 lžičky soli
  • máslo na vymazání
  • vývar z uzeného masa

Postup:

  • Rohlíky nakrájíme na kostičky, nalijeme na ně mléko se žloutky a necháme vsáknout. Případně můžeme přidat podle potřeby studený vývar z uzeného. Mezitím maso nakrájíme také na malé kostičky. Petrželku nasekáme nadrobno. Z bílků ušleháme sníh.
  • Do vlhkého pečiva přidáme maso, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Nakonec přidáme sníh z bílků a důkladně promícháme.
  • Nádivku pečeme asi 20 – 25 minut v máslem vymazaném pekáčku v troubě předehřáté na 175 °C.
  • Velikonoční nádivku podáváme jako hlavní chod například s brambory.
Upečená velikonoční nádivka.

Babiččina velikonoční nádivka s uzeným masem

Suroviny:

  • 1200 g vajec
  • 200 g lístků kopřivy
  • česnek
  • pepř mletý
  • 2 kg uzené krkovice
  • sůl
  • 2 kg rohlíků
  • 1 l uzeného vývaru

Postup:

  • Uvaříme doměkka uzené maso, nesmí se ale rozpadat. Vyjmeme a necháme vychladnout.
  • Přecedíme vývar a necháme také vychladnout.
  • Rohlíky a maso nakrájíme na kostičky, vejce smícháme s vývarem, osolíme a opepříme, dochutíme česnekem.
  • Všechno namočíme do vývaru.
  • Dáme do vymaštěné formy nebo pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě, až povrch zezlátne a nádivka ztuhne.
Vynikající velikonoční nádivka jako od babičky.

Velikonoční nádivka se špenátem

Suroviny:

  • 5 rohlíků nebo housek
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 75 g másla
  • 2 hrsti čerstvých zelených listů špenátu
  • 1 hrst listové petržele
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo na vymazání formy

Postup:

  • Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte na plech a vysušte při teplotě 150 °C (asi 15 až 20 minut). Troubu si pak rozehřejte na 180 °C.
  • Listy špenátu spařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.
  • Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Máslo rozpusťte v rendlíku. Kulatou formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem.
  • Do mísy dejte pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  • Opatrně promíchejte. Přidejte menší část sněhu z bílků a jemně promíchejte. Poté přidejte zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujte. Připravenou směs dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozložte. Dejte do trouby a u pečte dozlatova (asi 30 minut).
Zdravá velikonoční nádivka se špenátem.

Bezlepková velikonoční nádivka

Suroviny:

  • 500 g žitného chlebíku (lze použít vařené jáhly pro bezlepkovou verzi)
  • balení tempehu uzeného / smaženého
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • hrst vlašských ořechů
  • bylinky dle libosti: majoránka / petržel, kopřivy /medvědí česnek /pažitka
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 100 g hrašky
  • balení uzeného tofu (250 g)
  • kurkuma
  • 200 ml rostlinné smetany

Postup:

  • Nakrájíme chleba na kostičky o velikosti asi 1 cm. Chleba v míse pokapeme mlékem, aby trošku nasákl.
  • Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji spolu s česnekem na olivovém oleji.Nasekáme nadrobno vlašské ořechy a bylinky.
  • Do mísy k chlebu přidáme osmahnutou cibulku s česnekem, ořechy, bylinky a nakrájené kousky tempehu. Opět tempeh krájíme na kostičky o velikosti 1 cm.
  • V druhé míse připravíme směs 100 g hrašky a 0,5 l mléka. Nalijeme do první mísy a pořádně promícháme. Rozehřejeme troubu na 200 °C. Vymažeme pekáč olejem a vysypeme moukou/strouhankou.
  • Směs na nádivku rozprostřeme v pekáči/zapékací misce.
  • V mixéru si připravíme vajíčkovou směs. Rozmixujeme tofu s 200 ml smetany a kurkumou. Nalijeme rovnoměrně na nádivku a vařečkou trošku zamícháme, aby se nádivka pořádně zapekla.
  • Pečeme asi 25-30 minut na 200 °C do zlatova. Nádivku podávejte teplou či studenou. Obě varianty jsou výborné.
Zdravá nádivka bez lepku.

Velikonoční nádivka bez masa

Suroviny:

  • 3 velké bagety nebo 4 rohlíky
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 30 g másla
  • 2 hrsti spařených a posekaných kopřiv
  • hrst posekané pažitky
  • sůl pepř muškátový oříšek

Postup:

  • Nakrájíme bagety, zalijeme vlažným mlékem, rozpuštěným máslem a promícháme.
  • Přidáme dva žloutky, kopřivy, pažitku, pepř, osolíme, nastrouháme oříšek a opět promícháme a promačkáme. Nakonec vyšleháme z bílků sníh a opatrně zamícháme do směsi.
  • Směs rozprostřeme ve vymazané a strouhankou vysypané zapékací míse.
  • Pečeme do zlatova a jako přílohu můžeme zvolit brambory.
Nejlepší vegetariánská velikonoční nádivka bez masa

Je to zkrátka tradice

Pravá velikonoční nádivka, která je jako od babičky, vás uchvátí nejen svou vůní, ale i chutí. Nádivka se podává zpravidla na Bílou sobotu, kdy po pátečním půstu je zapotřebí vydatného jídla, které doplní vše potřebné tělu zpět.

Pokud ale nádivku na Bílou sobotu nestihnete, tak to samozřejmě nevadí. V průběhu Velikonoc by se ale objevit určitě měla, protože jde vlastně také o jeden z velikonočních zvyků.

V dnešní době si přijde na své už opravdu každý. Nádivky, které se na Velikonoce pečou jako tradiční pokrm, už existují v různých variantách. Od těch klasických, po nádivky s různými druhy mas, až k nádivkám bezlepkovým či bezmasým.

Někdo si teď možná říká, že nádivka bez masa není prostě nádivka. Zkuste si ji ale doma někdy udělat a uvidíte, jak vás nadchne.

Při podávání hraje nádivka všemi barvami, a proto je doporučeno zdobit ji oříšky, čerstvými lístky koření nebo květinami.

Její velkou výhodou navíc je, že ji můžete jíst i několik dnů v kuse, teplou či studenou. Zkrátka je to takové vděčné jídlo, které má rád snad skutečně každý.

Sdílejte svým přátelům:

Velikonoční nádivky jako od babičky: 5 nejlepších receptů
4 (80%) 1 vote

velikonoce

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další velikonoční témata