Polévky na Velikonoce v pěti chutných podobách. Ochutnejte!

Znáte nějaký rodinný recept na velikonoční polévku?

Pokud potřebujete inspiraci, poradíme vám.

Kromě toho se dozvíte, v jaký den je nejlepší je podávat. 

Také jsme se zaměřili na recepty, se kterými využijete suroviny z dalších pokrmů na Velikonoce.

Bílá velikonoční polévka se ztraceným vejcem

K servírování je nejlepší ztracené vejce. Pokud však máte třeba vejce vařená natvrdo, můžete využít i ty. Přestože nám název napovídá, že by se tato polévka mohla podávat na Bílou sobotu, je tomu jinak. Nejvhodnější je, když ji uvaříte na Velikonoční pondělí.

Ingredience:

  • 400 g uzeného masa
  • 1 litr vody
  • bobkový list
  • 2 kuličky pepře
  • cibule
  • 2 kuličky nového koření
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 středně velké brambory
  • 4 vejce
  • ocet
  • mletý pepř
  • kmín
  • 2 lžíce hladké mouky
  • čerstvý kopr na ozdobu

Postup:

  • Do hrnce si dáme umyté maso, cibuli i se slupkou, nové koření, 1 bobkový list a kuličky pepře. 
  • Dáme vařit. 
  • Hotový vývar z uzeného pak přecedíme. 
  • Část masa si nakrájíme na kostičky a necháme do polévky (část si ponecháme třeba do nádivky).
  • Smetanu si smícháme s moukou a přidáme k vývaru. 
  • Do polévky dáme nakrájené brambory, kmín a necháme vařit do měkka. 
  • Mezitím si nachystáme ztracené vejce (pokud chceme). 
  • Do hrnce s vroucí vodou dáme trochu soli, 2 lžíce octa a uděláme vír, doprostřed víru vajíčko rozklepneme. 
  • Vaříme jedno vejce po druhém, každé 3 minuty. 
  • Polévku servírujeme s vejcem na oblíbený způsob posypanou koprem.
Polévka na Velikonoční pondělí s uzeným masem.
theelliothomestead.com

Náš tip: Vyzkoušejte si udělat nějaký z receptů na velikonoční nádivku, kde využijete uzené maso z polévky.

Velikonoční zelná polévka s vejci

Pokud vás zajímá, jaká polévka v době půstu je nejvhodnější, pak je to tato. Hodí se nejlépe na Velký pátek.

Ingredience:

  • 500 g kysaného zelí
  • 3 brambory
  • 40 g sušených hřibů
  • 1 zakysaná smetany
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • mletá sladká paprika
  • máslo

Postup:

  • Houby si namočíme půl hodinu předem do vody. 
  • Pak je scedíme a na másle podusíme. 
  • Osolíme je, opepříme, přidáme kmín a trochu papriky. 
  • Podlijeme vodou nebo vývarem a přidáme zelí, na kostičky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. 
  • Nakonec zahustíme smetanou a přidáme rozkvedlaná vejce.
Postní polévka na Velikonoce se zelím.
recepty.aktuality.sk

Polévka na Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek je nejlepší, když uvaříte něco zeleného. Toho můžete využít i v případě této polévky z kopřiv a medvědího česneku, která je plná jarní síly přírody.

Ingredience:

  • 180 g lístků mladé kopřivy
  • 20 g medvědího česneku
  • ½ litru zeleninového vývaru
  • 15 g másla
  • 1 cibule
  • 1 smetana ke šlehání
  • 3 velké brambory
  • sůl
  • pepř
  • sedmikrásky na ozdobu

Postup:

  • Na másle si orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. 
  • Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory a restujeme. 
  • Následně přidáme nasekaný medvědí česnek, podlijeme smetanou a vývarem a vaříme do změknutí brambor. 
  • Osolíme, opepříme. 
  • Z kopřiv si odebereme horní malé lístky, opláchneme je, nasekáme a před koncem varu vhodíme do polévky. 
  • Už je nevaříme, jen spaříme.
Kopřivová polévka na velikonoční Zelený čtvrtek.
symplyrecipes.com

Náš tip: Znáte zvyky Zeleného čtvrtka a víte, čím je tento den významný? Podívejte se!

Velikonoční polévka šmigrustovka

Šmigrustovka představuje parádní variantu polévky na Velikonoční pondělí. Je vydatná a spraví i převrácený žaludek.

Ingredience:

  • 300 g uzeného masa
  • 2 velké cibule
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky pepře
  • 1 maďarská klobása
  • ½ hrnku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 brambory
  • 4 vejce
  • čerstvý křen
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Umyté uzené maso dáme do hrnce s 1 celou cibulí, černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. 
  • Uvedeme k varu a uděláme poctivý vývar.
  • Pak vývar scedíme. 
  • Vejce si dáme uvařit na tvrdo. Nachystáme si strouhaný křen k podávání.
  • Cibuli si nakrájíme na kostičky, osmažíme na oleji, přidáme na kostičky nakrájené brambory, nakrájenou klobásu, podlijeme vývarem, přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně a vaříme do změknutí brambor. 
  • Do uvařené polévky přidáme nakrájená vejce a uzené maso.
  • Podáváme se strouhaným křenem-
Polévka z velikonočního uzeného vývaru s bramborem a smetanou.
kaufland.sk

Krémová velikonoční polévka s bramborem

Uzené maso z vývaru můžete využít do dalších velikonočních jídel, kupříkladu na upečení velikonoční šoldry.

Ingredience:

  • 750 ml vývaru z uzeného masa nebo klobás
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 1 menší cibule
  • 1 brambora
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • kopr
  • 2 vejce uvařená na tvrdo
  • 1 zakysaná smetana

Postup:

  • Na másle si orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek, na kostičky nakrájené brambory a prolisovaný česnek. 
  • Restujeme pár minut, pak podlijeme vývarem, přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut.
  • Nakonec zahustíme smetanou, krátce povaříme. 
  • Polévku rozmixujeme, ozdobíme koprem a podáváme s nakrájeným vejcem.
Krémová polévka na Velikonoce s bramborem.
tornadoughalli.com

Tradiční recepty na velikonoční polévky jsou většinou připravovány z uzeného masa, luštěnin, zelených potravin, jako je brokolice, špenát či kopřiva. Oblíbené jsou také polévky z jarní zeleniny nebo kysaného zelí. 

Jestli si potrpíte na zvyky a tradice tohoto svátku, jistě vám přijdou vhod i rady na celé menu k Velikonocům

Budeme také rádi, když nám napíšete do komentářů, jak vám to chutnalo.

Comments
  1. Krémová velikonoční polévka s bramborem – jednoducha, rychla, vyborna 🙂 Dekuji za recept.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X