Recepty na velikonoční zajíčky 5x jinak

Velikonoční zajíček je typický pro velikonoční svátky jako recept i jako dekorace.

Zajíčka na výzdobu můžeme vyrobit ze sena, z papíru, nebo si ho můžeme uháčkovat. S výrobou nám mohou pomoci děti, které za odměnou dostávají zajíčky pečené.

Těsto na velikonoční zajíčky je možné použít stejné jako na velikonočního beránka, nebo velikonoční jidáše.

Variant jak zajíčka upéct je hned několik a my vám přinášíme hned 5 různých receptů.

Ořechoví zajíčci

Suroviny:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 130 g cukru
  • 60 g tuku
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1,5 dcl mléka
  • 1/3 balíčku kypřícího prášku
  • tuk na vymaštění
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  • Do misky prosijeme mouku s kypřícím práškem a cukrem a promícháme je s mletými ořechy.
  • Teplé mléko, vejce, žloutek a tuk rozmixujeme, rychle promícháme s moučnou směsí, nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na zajíčka (objem pro 500g hotového výrobku) a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
  • Po vychladnutí zajíčka polijeme polevou a dozdobíme.
Lahodný ořechový zajíček.

Medoví zajíčci

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/4 l mléka
  • 2 žloutky
  • 120 g másla
  • 80 g medu
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • bílek na potření

Postup:

  • Vytvoříme kynuté těsto – pomohla mi pekárna.
  • Po vykynutí z těsta tvarujeme zajíčky podle obrázků anebo i jidáše.
  • Opět necháme kynout na plechu, potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
  • Zchladlým zajíčkům vytvoříme oči pomocí čokolády.
Lahodný medový velikonoční zajíček jako obdoba jidášů.

Tradiční zajíčci

Suroviny:

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • trochu šťávy z citronu

Postup:

  • Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
  • Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 1/2 až 3/4 hodiny.
Tradiční velikonoční zajíček může zdobit i váš stůl.

Hrníčkový zajíček

Suroviny:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,2 hrnku cukr krupice
  • 5 celé vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 šlehačka (nešlehat)

Postup:

  • Všechny suroviny smícháme než nám vznikne hladké těsto bez hrudek.
  • Formu na zajíčka si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • Těsto vlijeme do formy a pečeme přibližně 30 minut na 180°C.
Jednoduchý hrníčkový velikonoční zajíček.

Zajíček se šlehačkou

Suroviny:

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 22,5 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1 šlehačka
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  • Celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přilijeme šlehačku a poté přimícháme mouku s práškem do pečiva.
  • Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180°C asi 50 minut. (50 minut v mojí těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové to bude určitě rychleji). Po upečení můžeme pocukrovat, polít polevou, jak kdo rád.
Lahodný šlehačkový velikonoční zajíček.

Velikonoční zajíček jako tradice

Velikonoční zajíček ať už jako pochoutka, či dekorace, to je prostě tradice, která k Velikonocům neodmyslitelně patří stejně jako třeba kraslice.

Díky různým možnostem, jaké použít pro pečení těsto, existuje pak velikonoční zajíček v mnoha variacích, které jste viděli v našich 5 receptech výše.

Na pečené zajíčky existuje celá řada různých forem.Dají se koupit formy

  • keramické,
  • plechové,
  • silikonové
  • nebo formy s nepřilnavých povrchem.

Záleží na preferencích a oblíbenosti každé jednotlivé kuchařky, která forma pro ni bude nejlepší. V každé z výše uvedených forem se zajíček peče jinak. Některé formy není třeba vymazávat a vysypávat a ušetří se díky nim i něco málo času.

Sdílejte svým přátelům:

Recepty na velikonoční zajíčky 5x jinak
4.7 (93.33%) 3 votes

maky

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další velikonoční témata