Recepty na velikonoční zajíčky 5x jinak. Inspirujte se!

Velikonoční zajíček je typický pro velikonoční svátky jako recept i jako dekorace.

Zajíce (nebo králíčka) na výzdobu můžeme vyrobit ze sena, z papíru, nebo si ho můžeme uháčkovat. S výrobou nám mohou pomoci děti, nejde o složitou práci.

Těsto je možné použít stejné jako na velikonočního beránka, nebo velikonoční jidáše.

Pečících variant je hned několik a my vám přinášíme hned 5 různých receptů.

Ořechoví zajíčci

Suroviny:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 130 g cukru
  • 60 g tuku
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1,5 dcl mléka
  • 1/3 balíčku kypřícího prášku
  • tuk na vymaštění
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  • Do misky prosijeme mouku s kypřícím práškem a cukrem a promícháme je s mletými ořechy.
  • Teplé mléko, vejce, žloutek a tuk rozmixujeme, rychle promícháme s moučnou směsí, nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na zajíčka (objem pro 500g hotového výrobku) a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
  • Po vychladnutí zajíčka polijeme polevou a dozdobíme.
Lahodný ořechový zajíček.

Medoví zajíčci

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/4 l mléka
  • 2 žloutky
  • 120 g másla
  • 80 g medu
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • bílek na potření

Postup:

  • Vytvoříme kynuté těsto – pomohla mi pekárna.
  • Po vykynutí z těsta tvarujeme zajíčky podle obrázků anebo i jidáše.
  • Opět necháme kynout na plechu, potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C.
  • Zchladlým zajíčkům vytvoříme oči pomocí čokolády.
Lahodný medový velikonoční zajíček jako obdoba jidášů.

Tradiční velikonoční zajíček

Suroviny:

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • trochu šťávy z citronu

Postup:

  • Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
  • Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 1/2 až 3/4 hodiny.
Tradiční velikonoční zajíček může zdobit i váš stůl.

Hrníčkový zajíček

Suroviny:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,2 hrnku cukr krupice
  • 5 celé vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 šlehačka (nešlehat)

Postup:

  • Všechny suroviny smícháme než nám vznikne hladké těsto bez hrudek.
  • Formu na zajíčka si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • Těsto vlijeme do formy a pečeme přibližně 30 minut na 180 °C.
Jednoduchý hrníčkový velikonoční zajíček.

Velikonoční zajíček se šlehačkou

Suroviny:

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 22,5 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1 šlehačka
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  • Celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přilijeme šlehačku a poté přimícháme mouku s práškem do pečiva.
  • Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 50 minut. (50 minut v mojí těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové to bude určitě rychleji).
  • Po upečení můžeme pocukrovat, polít polevou, jak kdo rád.
Lahodný šlehačkový velikonoční zajíček.

Velikonoční zajíček jako tradice

Velikonoční zajíček ať už jako pochoutka, či dekorace, to je prostě tradice, která k Velikonocům neodmyslitelně patří stejně jako třeba kraslice.

Díky různým možnostem, jaké použít pro pečení těsto, existuje pak velikonoční zajíček v mnoha variacích, které jste viděli v našich 5 receptech výše.

Na pečené zajíčky existuje celá řada různých forem.Dají se koupit formy

  • keramické,
  • plechové,
  • silikonové
  • nebo formy s nepřilnavých povrchem.

Záleží na preferencích a oblíbenosti každé jednotlivé kuchařky, která forma pro ni bude nejlepší. V každé z výše uvedených forem se zajíček peče jinak. Některé formy není třeba vymazávat a vysypávat a ušetří se díky nim i něco málo času.

Zajíčci patří k Velikonocům více než cokoliv jiného a jsou proto velkou součástí dekorací a ozdob. Abyste jich měli dostatek, určitě si vyzkoušejte zajíčkové perníčky.

Další zajímavé tipy

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

Marie Sýkorová

Marie Sýkorová

Jmenuji se Markéta Sýkorová a psaní se věnuji již sedmým rokem. Zaměřuji se především na téma vaření, cestování či zvířata, což jsou věci, které se i ve svém osobním životě hodně cením. Psaní je především mým koníčkem, pracovně se potom věnuje hlavně grafice a fotografování.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.