Jaký bude letošní velikonoční jarmark v Kouřimi? Program a důležité informace na jednom místě

Máte náladu na jarní procházku ve městě založeném údajně bratrem praotce Čecha?  

Pak vyrazte na velikonoční trhy v Kouřimi. 

Čeká na vás skvělá zábava, hudba i občerstvení.

Kouřimské Velikonoce vás nezklamou!

Velikonoční trhy v Muzeu lidových staveb v Kouřimi

Kdy a kde to celé propukne?

16. 3. – 7. 4. 2024

10:00 – 16:00

Na co vše se můžete těšit?

  • seznámení s obyčeji, které se dodržovaly v období před velikonočním půstem a během Velikonoc
  • národopisné pořady s rekonstrukcemi obyčejů
  • prodejní stánky s velikonočním sortimentem
  • široká nabídka občerstvení
  • ukázky řemesel
  • živá hudba
  • zábavní program pro děti
Jak se na akci dostat? Použijte následující mapu.

Pro více informace doporučujeme sledovat web pořadatele.

Program velikonočního jarmarku v Kouřimi

Letos se velikonoční jarmark bude konat v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, kde se můžete seznámit s historií Velikonoc a zvyky, které se v tomto období dodržovaly. Seznámíte se s obyčeji vztahujícími se k postní neděli a také zvyky, které měly magickým způsobem očistit člověka a zajistit mu lepší budoucnost v oblasti zdraví i peněz.

Bílá sobota

V kouřimském skanzenu se můžete o Bílé sobotě, 30. března 2024, od 10 do 16 hodin těšit na celodenní program, který bude obsahovat zvyky, jako chození s Jidášem a pašijové hry. Seznámíte se také s velikonočními zvyky i obyčeji týkající se postního období a dalšími tradicemi.

Boží hod velikonoční

Následující den, 31. března 2024, od 10 do 16 hodin, budete moci nahlédnout do minulosti, protože vám zaměstnanci skanzenu ukáží, jak se naši předkové o Velikonocích bavili. Bude se zpívat, tančit, hrát divadlo i dětské hry. Děti se mohou těšit také na dílničky nebo si mohou uplést pomlázku či ozdobit kraslici. Dospělí se pak mohou těšit na nákup drobností na malém vesnickém trhu.

Velikonoční výzdoba na náměstí v Kouřimi.
zdroj:kolinsky.denik.cz

Co dalšího podniknout v Kouřimi na Velikonoce?

Kouřim je město s velmi bohatou historií, která je zde patrná téměř na každém kroku. I z tohoto důvodu se tak vyplatí projít si alespoň historické centrum. Co vše tu během vaší velikonoční návštěvy můžete obdivovat?

Mírové náměstí

Náměstí, na němž se velikonoční trhy Kouřim odehrávají, má dodnes stejnou velikost, jako mělo v době středověku. Celé náměstí je lemováno měšťanskými domy středověkého původu, pod náměstím se nachází komplex podzemních chodeb. Ve středu náměstí se nachází Mariánská kašna a obří pamětní kámen Prokopa Velikého.

Jednou z dominant města je rovněž gotický kostel svatého Štěpána ze 14. století. Nedaleko něj byla v době renesance postavena samostatná zvonice. Naproti zvonici se nachází goticko-renesanční budova bývalé radnice, ve které dnes sídlí Muzeum Kouřimska.

Pohled na město z výšky.
zdroj: nebeske.cz

Lechův kámen a astronomický střed Evropy

Na okraji města se na kopci nachází malá skála známá jako Lechův kámen. Jak již název značí, jedná se o kámen spojovaný se zakladatelem Kouřimi knížetem Lechem, bratrem praotce Čecha, který se zde na nějaký čas usadil. Nedaleko tohoto kamene se nachází tak zvaný astronomický střed Evropy neboli průsečík 50. rovnoběžky severní šířky a 15. poledníku východní délky.

Velikonoční program si samozřejmě připravila i nedaleká Kutná Hora. Zajeďte se podívat na kutnohorské velikonoční trhy, odehrávají se v působivém prostředí Vlašského dvora.

Neručíme za správnost informací.
Doporučujeme kontaktovat příslušné infocentrum pro upřesnění informací a sledovat oficiální webové stránky města. Není v našich silách pravidelně aktualizovat každou změnu, kterou pořadatel oznámí. Děkujeme za pochopení a užijte si trhy! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X