Přinášíme skvělé tipy, jak vyklopit velikonočního beránka, aby mu nic nechybělo! Vyzkoušejte!

Upéct velikonočního beránka je tradice, která se stále dodržuje v mnoha domácnostech.

Tento sladký velikonoční symbol má dnes mnoho chutí, podob, polev i náplní, stále patří k oblíbeným pokrmům a receptů je na něj tolik, že můžete každý rok vyzkoušet jiný.

Jak si však poradit s tím, aby váš beránek vždy vypadal naprosto famózně? 

Kdy vyklopit velikonočního beránka, aby zůstal vcelku a neodlomily se mu uši nebo čumák?

Chcete-li mít na velikonočním stole výstavní kousek, čtěte následující triky!

Symbolika beránka

Ještě dávno před křesťanskou tradicí se izraelité označovali za ovce, které vedl pastýř, dnes znám, jako Bůh. Lidé byli součástí božího stáda.

V biblických dějinách, konkrétně, když Mojžíš vyvedl izraelský lid z otroctví se slavila tzv. pascha. Již v této prastaré době lidé obětovali beránka, jako symbol svého osvobození.

symbolika vyobrazení beránka v křesťanství - mozaika
zdroj: www.holyart.com

S příchodem křesťanství se beránek spojoval s umučením Ježíše Krista, který je nazýván beránkem božím, symbolem nevinnosti, čistoty, poslušnosti a byl obětován pro spásu lidstva.

Ať už se beránek dostal do křesťanských domácností formou pečeného masa, které tvoří velikonoční menu většiny věřících rodin, nebo jako pečený dezert, je jeho původ a spojitost s vírou naprosto zřejmá. 

Už se nemůžete dočkat, až si letos připravíte svého beránka? Vyberte si zavčasu ten nejlepší recept na velikonočního beránka a ozdobte ho tak, aby každému vyrazil dech!

Pečeme beránka

Jak již bylo řečeno, receptů na beránka je skutečná spousta, ale jak udělat toho nejlepšího a co tomu zpravidla stojí v cestě? 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv postup, nikdy nepodceňte při samotné přípravě několik kroků, aby vám těsto zůstalo vláčné a chutné až do velikonočního pondělí. Pokud nechcete, aby šel beránek pozřít pouze s hrnkem čaje, nezapomeňte prosít mouku a přidejte do těsta tvaroh, šlehačku nebo jogurt. Výsledným efektem budete mile překvapeni. 

Klasický velikonoční beránek se sněhovou polevou.
zdroj: www.wilton.com

Při zdobení beránka používejte pouze kvalitní ingredience. Na čokoládovou polevu si vyberte ten nejlepší zdroj. Můžete také beránka ozdobit našlehaným sněhem, čímž mu dopřejete pokrývku věrohodnou jeho skutečným vlnkám nebo příkladně i marcipánem, což už je disciplína pro zkušenější cukrářky. 


Tipy, kdy vyklopit velikonočního beránka

Ptáte se, jak je možné, že má někdo tak nádherného beránka a vy jste mu museli vady na kráse schovat pod sušené ovoce nebo dokonce polevu? Není to jenom o zručnosti, je to o dodržení zásadních principů:

Správně vymazaná a vysypaná forma

Formu na beránka vymažte částečně ztuhlým máslem a nebojte se použít štěteček, aby se tuk dostal do každé skulinky. Neodbývejte to, je to kus práce, za který budete při vyklápění mimořádně vděční. Následně formu vysypte hrubou moukou nebo krupičkou, jako další alternativy můžete použít strouhanku, kokos nebo ořechy.

žena peče a prosévá si mouku do mísy
zdroj: pexels.com

Výjimku tvoří třené těsto, které je samo o sobě dost mastné a tedy by na okrajích nemělo ulpět. 

Správné naplnění formy

Klasickou formu na beránka plníme do ¾. Pokud vlastníte dvoudílnou, nezapomeňte vymazat oba díly. Těsto poté naplníte po okraj spodního dílu a opatrně přiložíte ten vrchní.

Oči a čumák zajistěte

Jsou to právě tyto dvě části beránkova těla, která při vyklápění dostávají nejvíc zabrat. Vyložte proto okolí uši a nosu alobalem a předejděte havárii. Vyhněte se však tomu, abyste alobalem zajistili celou hlavu, bude se totiž ve výsledku barvou výrazně lišit od zbytku těla.

Správné pečení

Každé těsto potřebuje své a ani beránek nepatří k receptu, který máte mít hned hotový. Jednoduše si zapamatujte, že čím je větší forma, těsto sladší a tučnější, tím se bude také prodlužovat doba pečení a zvyšovat teplota. Dobře upečený beránek se odloupne od formy a bude mít nádhernou barvu.

Nechte beránka vychladnout

Ne, že by měl horkou hlavu, ale jakmile vyndáte beránka z trouby, přeneste jej i v pekáči na balkon a překryjeme na pár minut vlhkou utěrkou. Poté jej odklopte, beránek by se měl vlivem tepelného šoku smrsknout a odlepit od zdi. Nechte jej poté vychladnout pozvolna v kuchyni s odklopeným vrchním dílem.

Jakmile už jednou beránka vyklopíte, málokdy s tím něco naděláte. Pokud si nejste úplně jisti, že půjde od stěn, velice opatrně mu pomozte nožem. Nechte jej poté ještě zcela vychladnout na mřížce, která je k tomu naprosto ideální. Pokud však dodržíte naše rady, nemělo by se vám nedopatření vůbec přihodit. 

Nejen beránek je symbolem Velikonoc. Udělejte letos změnu a upečte si velikonočního zajíčka, skvělé recepty najdete v našem průvodci.

Video postup na vyklopení beránka

Pokud si stále nejste jisti, že to zvládnete, podívejte se na video, kde sice beránka zastoupila bábovka, nicméně vám ukáže, jaký postup zvolit:

Beránek už je na stole vyšňořený a má na sobě tu nejkrásnější mašli, aby ho našli. Kdo? No přece mlsné ručky vašich nejmenších i celé rodiny. Nenechte si krásu velikonočního období ničím pokazit, s postupem, jak vyklopit velikonočního beránka, který jsme vám právě představili už nikdy nemusíte být z tohoto okamžiku nervózní.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X