Lichtenštejnské Velikonoce vám nabízí vajíčko s verši, gastronomii i zasněžené vrcholky! Pojďte je s námi poznat!

Lichtenštejnsko je malinká země s hlubokou křesťanskou tradicí, proto zde slaví Velikonoce tradičně.

Velikonoční kraslice je zde červená a zdobená veršem, dává se totiž z lásky!

Jaké jsou místní zvyky a tradice? Některé budou povědomé, po jiných si musíte umýt tváře!

Jaké lahůdky pak nabídce lichtenštejnský velikonoční stůl? Ochutnáme je společně s velikonočním koláčem, který se v této zemi připravuje.

Už se nemusíte ptát, jak se slaví Velikonoce v Lichtenštejnsku, protože přinášíme všechny odpovědi!

Kdy se slaví Velikonoce v Lichtenštejnsku?

Stejně, jako ve zbytku křesťanských zemí, i zde se slaví Velikonoce tradičním způsobem – první neděli po jarním úplňku. V tomto období se dodržuje postní čas, který začíná na popeleční středu a končí bílou sobotou. Co je však v Lichtenštejnsku raritou je tzv. Liechtensteiner Fastenopfer – lichtenštejnský postní fond, který vybírá peníze na charitu a potřebné po celé toto období a stále je zde aktuální. 

Pohlédněte za hranice a skočte si s námi oslavit lucemburské Velikonoce. Dáte si zde preclík a potom dostanete vajíčko, nebo taky košem!

Lichtenštejnské velikonoční vajíčko

I zde má malovaná kraslice svůj ohromný význam. Původní vzhled velikonočního vajíčka byl čistě červený a psaly se na něj verše. Oproti klasické spojitosti s krví Krista, je však lichtenštejnské vajíčko darováno z lásky. Rozdávala se většinou po cestě z kostela. 

zdroj: freepik.com

V 19. století přišel do této země velikonoční zajíček, který se stal symbolem nošení vajíček a dodnes tato tradice přetrvává stejně, jako v okolních státech. Vajíčka, často také ta čokoládová, se schovávají a děti je poté hledají po celém domě i na zahradě. 

Největší moc pak mají vejce snesená na Velký pátek, o těch se tvrdí, že mají kouzelnou moc.

Lichtenštejnské velikonoční zvyky a tradice

Řehtačky místo zvonů

Od zeleného čtvrtku po bílou sobotu také v Lichtenštejnsku utichnou kostelní zvony. A je opět na dětech a mládeži, aby jejich činnost zastoupila pomocí řehtaček nebo jiných nástrojů, vydávajících zvuk. 

zdroj: blobsvc.wort.lu

Rozdělávání ohně

O první postní neděli – v neděli ohňů – chodí chlapci po vsi a sbírají dřevo na velký oheň, který večer zapálí. Poté udělají starodávný obřad, kdy zapálenými loučemi kreslí obrazy do vzduchu, když oheň vyhasne, vrací se chlapci domů, kde je čeká tradiční palačinka. 

Špinavý čtvrtek

Ten nastává poslední čtvrtek před půstem. Při této příležitosti si chlapci naberou saze z komína, které následně nanášejí do vlasů či na obličeje nic netušících obětí. Tradicí o tomto dni také bývalo – jedná se o starší zvyk, který už není tolik obvyklý – ukradnou hospodyni hrnec s polévkou. Ženy byly na tento okamžik dobře připravené a obvykle do hrnce z žertu umístily botu. 

V tomto období se na území Lichtenštejnska také setkáváme s tradičním procesím, které prochází vesnicí či městem a nese s sebou náboženské předměty a obrazy. 

Copak si v Lichtenštejnsku dát dobrého k snědku?

Lichtenštejnská kuchyně je silně ovlivněna okolními státy, tak se v ní promítá mnoho chutí. Tradiční velikonoční pokrmy, připravované z jehněčího nebo králičího masa najdete na stolech domácností nebo i v restauracích. Mezi tradiční lichtenštejnská jídla, která vás mohou příjemně překvapit, patří Käsknöpfle, což jsou, jinak řečeno, špecle se sýrem nebo také Ribel, tradiční pokrm z kukuřice a pšenice, které se jí s jablkovým pyré nebo se namáčí do kávy. 

zdroj: kaeserei.com

Je zřejmý silný vliv švýcarské a rakouské kuchyně, který se zde promítá do každého sousta. Ochutnat v Lichtenštejnsku totiž můžete výborné víno, také pivo, klobásy nebo řízek.

Pokud chcete ochutnat něco skutečně tradičního, je to rozhodně Hafalaab, polévka ochucená uzenou slaninou nebo šunkou, ve které plavou úhledné knedlíčky z pšenice a kukuřičné mouky. Dalším je Torkarebl, který se připravuje na sladko ze směsi kukuřičné mouky, soli, mléka a vody. Směs by měla mít konzistenci někde mezi knedlíkem a kaší, podává se s džemem nebo kávou. 

Tradiční lichtenštejnský velikonoční koláč

zdroj: www.bakingenvy.com

Pokud chcete ochutnat něco skutečně raritního pro lichtenštejnskou kuchyni, přinášíme vám recept na velikonoční koláč dvou barev, který se zde peče.

Ingredience:

  • 400 g másla
  • 380 g cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 8 vajec
  • 600 g mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 špetky soli
  • 25 g kakaového prášku
  • 200 ml mléka
  • moučkový cukr na posypání

Postup práce:

  • Předehřejte troubu na horní a dolní ohřev na 180 °C.

Tmavé těsto:

  • Na tmavé těsto smíchejte 200 g másla se 190 g cukru a vanilkovým cukrem.
  • Po částech vmíchejte 4 vejce.
  • Přimíchejte 300 g mouky s 2 lžičkami prášku do pečiva a 1 špetkou soli a 25 g kakaového prášku.
  • Do těsta střídavě vmíchejte 100 ml mléka.
  • Těsto nalijte do vymazané formy a uhlaďte.
  • Pečte v předehřáté troubě přibližně 55 minut.
  • Před dalším pečením nechte zcela vychladnout.
  • Koláč nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
  • Z každého plátku koláče vykrojte pomocí vykrajovátka zajíčka. 

Světlé těsto:

  • Na světlé těsto opět smíchejte 200 g másla se 190 g cukru.
  • Po částech vmíchejte zbývající 4 vejce.
  • Smíchejte 300 g mouky s 2 lžičkami prášku do pečiva a 1 špetkou soli a vmíchejte do těsta střídavě se 100 ml mléka.  
  • Nalijte asi 2-3 polévkové lžíce těsta do formy a uhlaďte ho.
  • Do formy na bochník naskládejte zajíčky v řadě vedle sebe a trochu je přitlačte.
  • Nyní do formy lžící vlijte zbývající světlé těsto a vyplňte jím mezery. 
  • Koláč pečte v předehřáté troubě asi 50 minut.

Jak se oslavují slovinské Velikonoce a copak si zde dopřejete dobrého? Nechte se provést nejkrásnějšími jarními zákoutími této země a ochutnejte místní tradice.

Kam se v Lichtenštejnsku na Velikonoce podívat?

Lichtenštejnsko se příliš nevymyká našim klimatickým podmínkám, přesto vás na jaře uchvátí uhrančivým pohledem do vysokých kopců i nádherných měst. Pokud se do této země na jaře chystáte, přinášíme vám tipy, co rozhodně nevynechat.

Vaduz, hlavní město

Chcete-li poznat Lichtenštejnsko, navštivte jeho hlavní město. Jedná se o jedno z nejmalebnějších míst v Evropě, přestože nevyniká svou velikostí. Prohlédnete si sídlo panovníka – Vaduzský hrad, který tvoří dominantu města, ovšem veřejnosti přístupný není. Nádhera tohoto místa se blízce prolíná s kulturou, ale i gastronomickými zážitky. Dále vás čeká řada památek, jako jsou Städtle, historické město, budova parlamentu, Rathaus nebo katedrála svatého Florina. Užijete si krásu tohoto místa do posledního doušku, jaro je opět příznivější, co se týče počtu turistů, tak rozhodně neváhejte. 

zdroj: studyinginswitzerland.com

Město Schaan

Toto malebné, ačkoliv průmyslové městečko, se nachází pouhé tři kilometry od Vaduzu, takže se stane další logickou zastávkou. S kulturou a historií země se seznámíte v centru DoMuS, následně si vyšlápnete do poutního kostela Maria zum Trost a necháte se pohltit nádherným výhledem. Schaan je ideálním výchozím místem pro mnoho krásných výšlapů do okolních svahů. Navíc se v tomto městě koná známý lichtenštejnský festival, plný hudby, jídla a tance, na ten byste však museli počkat až do léta.

Za zimou do Malbunu

Jediné a zároveň úchvatné zimní středisko v Lichtenštejnsku pro všechny milovníky zimních sportů se nachází v Malbunu, kde jsou optimální sněhové podmínky pro veškeré zimní aktivity – 23 kilometrů sjezdovek, lanovky až do výšky 2000 metrů. Malbun dnes patří k místům, kde zima trvá nepatrně déle, než jinde, pokud se tedy s jarem chcete ještě dotknout sněhu, vyrazte sem a pořádně si protáhněte tělo mezi vysokými vrcholky. 

zdroj: www.skiliechtenstein.com

Tato malá evropská země je možná nepatrná na mapě, ale obrovská tím, co vám může nabídnout. Jarním výletem za oslavou Velikonoc v Lichtenštejnsku proto nemůžete zdaleka nic pokazit. Dopřejete si hromady dobrého jídla, tradiční pochody do kopců, nádherné vrcholky – z jedné strany schůdné a zalité sluncem, v Malbunu pak ještě zasněžené a připravené na lyžování.

Sára Šedivá

Velikonoční svátky patří k nejuznávanější křesťanským svátkům, kromě toho je provází mnoho tradic známých ještě z dob dávno předtím. Jejich jedinečná atmosféra mě nabíjí novou - jarní energií, o kterou se s vámi, aspoň doufám, podělím i zde, na webu ceskevelikonoce.cz.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Write a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

The email address will not be published and will not be stored in any database. Required fields are marked *.

X