K běloruským Velikonocům patří barvení vajíček, kulich a mše trvající celou noc

Pojďte se podívat, jak se slaví Velikonoce v Bělorusku.

Dozvíte se, proč je červená hlavní barva velikonočních vajíček.

A proč se v Bělorusku chodí do kostela s jídlem.

Historie běloruských Velikonoc

Velikonoce v Bělorusku mají svůj původ ve slovanských svátcích jara, kdy se oslavuje slunce, probouzení přírody po zimě a prodlužování dnů. Teprve až křesťanství dalo tomuto svátku duchovní význam. Velikonoce se staly nejdůležitějšími svátky v roce. Lidé se oblékají do slavnostních oděvů a chodí na procesí.

V Bělorusku je křesťanství nejrozšířenější náboženství, takže zde k oslavám Velikonoc patří také hojná účast v kostelech na mši. I když si ve 20. století procházelo Bělorusko obdobím totalitního režimu, objevily se snahy režimu potlačit národní svátky a náboženství. Velikonoce se ale i přesto udržely a slaví se dodnes.

Velikonoční tradice v Bělorusku

Zvláštní význam mají v Bělorusku i dny před samotnými Velikonocemi. Lidé během nich připravují své domovy na příchod samotných oslav.

Čistý čtvrtek

Ve čtvrtek je zvykem uklízet dům a připravovat se na nadcházející dny. Většinou ale velký úklid probíhá už týden dopředu a čtvrtek je posledním dnem, kdy je ještě možné věnovat se úklidu. 

Pátek

Na Velký pátek se konají bohoslužby. Lidé si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Pořádají se k tomu také průvody s náboženskými symboly nebo divadelní představení ukřižování. Je to pro všechny věřící nejsmutnější den, proto se hlavně postí a modlí v kruhu rodiny. Nemělo by se pracovat ani pít alkohol.

Sobota

Vaří se jídla na oslavu, připravují se koláče a malují se vajíčka. Před Velikonoci se po celém Bělorusku objevují textilie a šály na křížích kolem cest. Tyto staré textilie se na Bílou sobotu pálí a na Velikonoce se od rána přivazují na kříže šaty nové. Často se jedná o zástěry, kapesníky nebo šátky a šály.

Večer se lidé oblékají do svátečního a chodí do kostela na celonoční bohoslužbu. S sebou si berou velikonoční koláč (o něm se ještě dočtete), případně další pokrmy a vajíčka, aby si je nechali posvětit. 

Neděle

Po ranní mši přichází nedělní snídaně, která je skutečnou oslavou Kristova vzkříšení. Hostina tradičně začíná vařenými vejci a požehnanými pokrmy, které si lidé nechali posvětit. Dále se jí maso, které bylo po období půstu zakázané.

Pondělí

Na Velikonoční pondělí se lidé zdraví slovy „Kristus je vzkříšen“ a odpovídají si: „Skutečně vzkříšen“. Pamatováno je také na zesnulé předky, kterým nechávají na hrobech květiny nebo “kočičky”. V Bělorusku už je pondělí pracovním dnem.

Jak je to v Bělorusku s velikonočními vajíčky?

Vajíčka jsou v Bělorusku hlavním symbolem Velikonoc. Barví se hlavně na červeno. Podle legendy totiž Máří Magdaléna přišla k císaři Tiberiovi s vajíčky oznámit mu, že Kristus vstal z mrtvých. Císař se jen zasmál a řekl, že aby někdo vstal z mrtvých, že je to stejně pravděpodobné, jako kdyby to vejce, co drží v ruce, zčervenalo. A hle! Ono skutečně v tu chvíli zčervenalo. Proto jsou symbolem Velikonoc hlavně vejce červené barvy.

Obraz Máří Magdalény na audienci u císaře Tiberia s červeným vajíčkem v ruce
Zdroj: schoolsistersosf.org

Původně se vajíčka barvily na červeno pomocí cibule nebo kůry stromů. V současnosti existují moderní způsoby barvení vajec, od přírodních až po umělá barviva. Oblíbené jsou také pysanky, vajíčka malovaná různými vzory. Vypadají skutečně nádherně, ale namalovat je chce trpělivost, zručnost a cvik. V Bělorusku dokonce probíhají na Velikonoce workshopy, kde se můžete na malování a zdobení vajíček podívat a dokonce si ho vyzkoušet.

Ozdobená červená velikonoční vejce
Zdroj: eng.belta.by

Hra s vajíčky

I v Bělorusku si děti hrají s vajíčky. Velmi oblíbená je zde vajíčková bitva, kdy si hráči ťukají o sebe vejci. Komu se rozbije, prohrál, a ještě k tomu musí své prasklé vajíčko odevzdat vítězi.

Co se jí na Velikonoce v Bělorusku

Na Velikonoce se v Bělorusku tradičně připravují koláče z mouky, vajec, mléka a cukru. Stejně jako na český mazanec se i na tyto koláčky dělají kříže, aby připomínaly zmrtvýchvstání Ježíše. 

Mezi další tradiční pokrmy, které známe i my, patří velikonoční beránek a mazanec. Někdy se na velikonoční pečivo píší písmena XB, což znamená Kristus vstal z mrtvých

Běloruské velikonoční pečivo ozdobené písmeny XB
Zdroj: visit-belarus.com

Kulich

Tradiční velikonoční pečivo je zajisté kulich neboli Kuljach (ale říká se mu také Paska). Jedná se o koláč podobný našemu mazanci, vylepšený ještě kořením a ořechy. Často se připravuje na neděli nebo na pondělí. Bývá vysoký a postupně se z něj krájí od shora plátky. Aby nevyschl, přikrývá se čepcem.

Chtěli byste ho vyzkoušet? Zde pro vás máme na ukázku recept. Připravte se na to, že příprava vám zabere dost času, ale stojí za to.

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky a dvě polévkové lžíce teplého plnotučného mléka
  • 6 velkých vajec o pokojové teplotě (včas si je vyndejte z ledničky)
  • 1 polévková lžíce droždí
  • 2 hrnky cukru
  • 226 gramů másla
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 9 hrnků mouky
  • 1 až 1 a ½  hrnku rozinek
  • v případě, že budete dělat polevu připravte si ještě 2 hrnky moučkového cukru a 3 polévkové lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Ve velké nádobě rozšlehejte 2 hrnky a 2 lžíce teplého mléka s vejci, droždím, cukrem, máslem (rozpuštěné, ne horké), solí, vanilkou a zakysanou smetanou.
  2. Vmíchejte 4 hrnky mouky. Těsto by mělo být husté zhruba jako zakysaná smetana.
  3. Nyní mísu zakryjte a nechte 2 hodiny kynout na teplém místě nebo v teplé troubě.
  4. Poté přidejte dalších 5 hrnků mouky. Výsledné těsto bude lepkavé, ale nebude se lepit na prsty. Mělo by být měkké.
  5. Vmíchejte rozinky.
  6. Přikryjte a nechte kynout další 2 hodiny.
  7. Nyní těsto rozdělte do tří pečících forem bez zbytečného míchání a udusávání. Nechte kynout odkryté další dvě hodiny nebo prostě do té doby, než budou formy plné.
  8. Předehřejte troubu na 180 °C.
  9. Pečte 30-35 minut, dokud vršek nezíská zlatohnědou barvu.
  10. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a odejměte formu.
  11. Nyní si připravte polevu. Rozšlehejte 2 hrnky moučkového cukru a 3 lžíce citronové šťávy. Pokud vám vyšla hustá, můžete přidat pár kapek vody. Pokud příliš řídká, přidejte cukr. 
  12. Vychladlé velikonoční chleby polijte polevou. Než poleva ztuhne, můžete ještě posypat zdobením.
Obrázek čerstvě upečeného kulicha, vlevo bez polevy, vpravo s polevou
Zdroj: natashaskitchen.com

Dostali jste z toho chuť na něco dobrého? Pojďte si něco upéct. Připravili jsme pro vás velikonoční recepty, ze kterých se vám budou sbíhat sliny.

Write a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

The email address will not be published and will not be stored in any database. Required fields are marked *.

X