Jak slaví Velikonoce ve Francii? Tradice, zvyky a kompletní info na jednom místě

Zajímá vás, jak se slaví velikonoční svátky ve Francii?

Kdo dává velikonoční vajíčka a sladkosti, když ne zajíček?

„Pâques“ (francouzsky Velikonoce) jsou ve Francii důležitým svátkem, a to náboženským, ale také možností setkání se s rodinou.

Přečtěte si vše o francouzských Velikonocích, zvyklostech a tradicích, které je doprovází.

Velikonoční zvonky

Jednou z nejdůležitějších věcí, které byste měli vědět o Velikonocích ve Francii, je to, že to není velikonoční zajíček, kdo doručuje dětem velikonoční košíky naplněné vejci a cukrovím. Ve Francii doručují velikonoční dárky Les Cloches de Pâques doslova létající kostelní zvony . Počínaje čtvrtkem před Velikonocemi ztichnou kostelní zvony až do Velikonoční neděle, aby truchlily nad Ježíšovou smrtí. 

Legenda praví, že aby rodiče mohli vysvětlit absenci kostelních zvonů svým dětem, vytvořili příběh, že během této doby zvony létají až do Říma, aby jim papež mohl dát své požehnání. Během cesty jim narostla křídla a oblékly se do krásné stuhy. Na cestě zpět do Francie v sobotu večer před Velikonoční nedělí zvony shazují vajíčka a dárky do zahrad. 

Velikonoční dekorace zvonku s vajíčkem ve Francii.
Zdroj: despenseesaujardin.com

Vyzkoušejte některý z našich receptů na velikonočního zajíčka. Z kynutého těsta i jednoduché způsoby.

Francouzské velikonoční jídlo

Jako většina svátků ve Francii se i velikonoční svátky soustředí kolem jídla s několika chody. Hlavním chodem Velikonoc je obvykle jehněčí maso, které je symbolizuje znovuzrození a jaro. Mnoho rodin podává velikonoční briošku zvanou la gâche de Pâques, což je pečivo ve tvaru prstenu, které má uprostřed barevné velikonoční vajíčko. 

Tradiční francouzské pečivo na Velikonoce.
Zdroj: ptitchef.com

Velikonoční vajíčka ve Francii

Tradice velikonočních vajíček jako dárků ve Francii sahá až do 4. století, kdy katolíci nesměli během půstu jíst maso ani vejce. Ze všech vajec, která byla snesena během 40denního půstu, byla poté vyrobena omeleta, která se mohla jíst o velikonoční neděli.

Pokud navštívíte Paříž se svými dětmi, v celém městě je mnoho aktivit přístupných veřejnosti, včetně několika velkých lovů velikonočních vajíček. Tyto lovy velikonočních vajíček nebo chasse aux oeufs se konají v parcích kolem Paříže, jako je zahrada Champs-Élysées nebo pod Eiffelovou věží. Kousek za Paříží pořádá mnoho zámků ve svých parcích vlastní lovy velikonočních vajíček. 

Hon na velikonoční vajíčka v Château Vaux-le-Vicomte je největší a nejznámější ve Francii. Při hledání velikonočních vajíček ve Francii někdo zakřičíLes cloches sont passés! (v překladu – „přišly zvonky!“) a děti mohou začít hledat. Tradičně se k lovu používají skutečná vejce natvrdo ozdobená dětmi.

Zajímavost – Na dvoře ve Versailles za vlády Ludvíka XIV. se kraslice zdobily plátkovým zlatem. Vejce na velikonočních honech ve Francii nejsou plastová vajíčka, která obsahují bonbóny, jak je typické ve Spojených státech, ale spíše malá čokoládová vajíčka.

Lov velikonočních vajíček ve Francii.
Zdroj: designmom.com

Francouzská velikonoční čokoláda

Čokoláda je také oblíbenou francouzskou velikonoční tradicí. Zdobená čokoládová vajíčka, čokoládoví zajíčci a čokoládové zvonečky jsou běžné dárky, které o Velikonocích dávají dětem (i dospělým). Cukráři využívají příležitosti popustit uzdu své fantazii a ve výlohách čokoládoven a cukráren vystavují složitá umělecká díla.

Čokoládová vajíčka ve Francii.
Zdroj: madaboutmacarons.com

Máme skvělé návody na velikonoční háčkování. Který z tipů vyzkoušíte letos vy?

Tradiční Velikonoční Jídlo: L’Agneau Pascal

Ve Francii se během velikonočního hodování hodně jí jehněčí maso. Synonymem nevinnosti a poslušnosti je velikonoční beránek konzumován křesťany na památku Kristovy oběti. Je tedy velmi důležitým symbolem tohoto svátku. Jehněčí maso o velikonočních večeřích a jiných rodinných hostinách servírováno s přílohou bílých fazolí.

Tradiční velikonoční pokrm ve Francii - jehněčí maso s fazolemi.
Zdroj: lexpress.fr

Inspirujte se našimi skvělými recepty na velikonočního králíka. Pečený na medu, na víně nebo třeba na smetaně.

Zajímavosti o francouzských Velikonocích

  • Ve Francii se o Velikonocích neplete pomlázka, tudíž se zde neslaví jako u nás, a to výpraskem.
  • Francouzi nemalují ani nijak nebarví velikonoční vejce.
  • Na bohatě prostřených tabulích nechybí dobroty z jehněčího masa ani jiné pokrmy z vajec.
  • Dospělí při hodování pijí kvalitní víno.
  • Děti hledají čokoládové figurky, vajíčka, slepičky, zajíčky, kuřátka a jiné cukroví o velikonočním pondělí.
  • V Alsasku je tradičním zvykem pečení velikonočního beránka.
  • Ihned po hledání velikonočních cukrovinek a vajíček je oblíbená tradice, která spočívá v tom, že děti nalepí na někoho papírovou rybu, aniž by si toho všiml.
  • O Škaredé střed se na náměstích pálí loutka jeho Veličenstva, což představuje něco podobného jako u nás pálení čarodějnic.
  • Na Zelený čtvrtek odletí zvony do Říma, kam odnesou vše špatné. O Velkém pátku tedy nezvoní žádný zvon.
  • Darovaná čokoládová vejce mají často zlatý obal, což symbolizuje, že jsou velikonoční svátky plné hojnosti a dobrých věcí.

Zajímá vás, jak se Velikonoce slaví ve světě? Zjistíte, jaké zvyklosti jsou v Itálii, v Mexiku nebo třeba ve Španělsku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X