Vynikající recepty na velikonoční perníky + tipy na zdobení

Opojnou vůni perníkového koření máte možná spojenou především s Vánocemi.

Není to však pravda!

Vyzkoušejte naše recepty na velikonoční perníčky a budete překvapeni.

Stačí, když při pečení použijete vykrajovátka s velikonočním tématem a další dobrota na sváteční stůl je na stole.

Sladkými perníčky potěšíte nejen svou rodinu a přátele, radost z nich jistě budou mít malí i velcí koledníci.

Zdobení zajíčci z perníku

Tito zajíčci se mohou hodit třeba jako výslužka za šmigrust nebo soutěž.

Na perníčky:

  • 125 g změklého másla
  • ½ hrnku hnědého cukru
  • ⅔ hrnku zlatého sirupu (návod na jeho výrobu najdete níže)
  • 2 a ½ hrnku prosáté hladké mouky
  • 2 lžičky mletého zázvoru (můžete nahradit perníkovým kořením)
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ hrnku prosátého moučkového cukru
  • 2 lžičky vody

Na zlatý sirup:

  • 500 g cukru
  • 350 ml vody
  • 2 plátky citronu

Postup:

  • Den předem si přichystejte zlatý sirup. Ze 100 g cukru a 25 ml vody udělejte karamel. Jakmile zhnědne, přisypte zbytek cukru a přilijte zbytek vody. K tomu přidejte 2 plátky citronu.
  • Karamel se rozpustí a postupně vznikne mírně hustý sirup. Dopřejte mu čas, přes noc zhoustne. Pokud by se to nepodařilo, stačí jej znovu povařit.
  • Troubu předehřejte na 190 °C. Elektrickým mixérem třete máslo s cukrem po dobu cca 10-12 minut, dokud směs není krémová.
  • Přidejte zlatý sirup, mouku, zázvor (nebo perníkové koření) a jedlou sodu a dále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. To pak uložte minimálně na 30 minut do chladničky.
  • Těsto vyválejte mezi dvěma listy nepřilnavého pečicího papíru na šířku cca 5 mm. Použijte vykrajovátko ve tvaru zajíčka a hotové tvary pokládejte na plech, na který předem umístěte pečicí papír.
  • Pečte zhruba 8-10 minut do zezlátnutí a nechte na plechu vychladnout.
  • Na polevu smíchejte v misce moučkový cukr a vodu. Pomocí zdobicího sáčku s tenkou špičkou nakreslete zajíčkům obličeje a obrysy a nechte dobře zaschnout.
Velikonoční perníček ve tvaru králíčků.
Zdroj: donnahay.com.au

Velikonoční perníčky hned měkké

Tyto perníčky jsou zaručeně hned měkké. Zuby si na nich nevylámete.

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla 
  • 3 vajíčka
  • 6 lžíce medu
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa. 
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup:

  • Všechny suroviny zpracujeme dohromady.
  • Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku a vykrajujeme libovolné tvary.
  • Pečeme při 200 °C asi 4-5 minut. 
  • Ještě horké perníčky potřeme rozkvedlaným vejcem.
Měkoučké perníčky na Velikonoce.
pinterest.com

Velikonoční perníky s ořechy

Tato velikonoční perníková zvířátka s citronovou polevou ozdobí váš slavnostní stůl.

Na těsto:

  • 200 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 2 velké žloutky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2-4 lžíce mléka

Na polevu:

  • 1-2 citronové šťávy
  • 250 g moučkového cukru
  • cca 2 lžíce studené vody
  • různě barevná potravinářská barviva

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Na plechy připravte pečicí papíry a zatím je odložte stranou.
  2. Do mísy dejte mléko a cukr a třete je, dokud směs nebude lehká a nadýchaná. Přidejte žloutky, vsypte mouku, ořechy a koření a doplňte dostatek mléka tak, abyste vytvořili měkké těsto.
  3. V závěrečné fázi se vám bude snáze zpracovávat rukou, než kdybyste použili vařečku. Těsto dejte minimálně na 30 minut do lednice, nejlépe je ale nechte odpočívat přes noc.
  4. Na pomoučněném válu nebo pracovní desce rozválejte těsto na šířku cca 5 mm. Pomocí velikonočních vykrajovátek vytvořte vajíčka, kuřátka, zajíčky nebo jarní květiny.
  5. Vykrájené tvary přeneste na plech a ten vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10-15 minut, poté perníčky vytáhněte z trouby a nechte je úplně vychladnout.
  6. Na polevu přeceďte jednu lžičku citronové šťávy přes jemné sítko, abyste odstranili pecky nebo kousky dužiny. Smíchejte cukr s citronovou šťávou a poté přidejte zhruba dvě lžíce vody.
  7. Dělejte to po malých troškách tak, abyste vytvořili relativně tuhou, ale hladkou polevu. Případně přidejte pár kapek scezené citronové šťávy.
  8. Polevu rozdělte do několika mističek a vmíchejte do ní potravinová barviva dle vašeho přání. Míchejte, dokud nedocílíte požadovaného odstínu.
  9. Polevu dejte do zdobicího sáčku a pusťte se do zkrášlování velikonočních perníčků.
  10. Vyzkoušejte trik pro hladký povrch: pomocí zdobičky vyznačte okraje, poté do polevy přidejte trošku vody, aby byla tekutější, a vyplňte jí vnitřek dekorace.
Ořechové perníčky s velikonočními tvary.
Zdroj: bbc.com

Perníková velikonoční vajíčka

Čokoládová vajíčka z perníku jsou velice chutná. A pokud budete chtít, můžete si je ještě ozdobit.

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého zázvoru nebo perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 125 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 středně velká vejce
  • 4 lžíce zlatého sirupu (můžete koupit hotový nebo vyrobit dle návodu níže)

Na zlatý sirup:

  • 500 g cukru
  • 350 ml vody
  • 2 plátky citronu

Postup:

  1. Pokud jste zlatý sirup nesehnali, připravte si ho den předem. Ze 100 g cukru a 25 ml vody udělejte karamel. Jakmile zhnědne, vsypte zbytek cukru a přilijte zbytek vody. K tomu přidejte 2 plátky citronu.
  2. Karamel se rozpustí a postupně vznikne mírně hustý sirup. Dopřejte mu čas, přes noc zhoustne. Pokud by se to nepodařilo, stačí jej znovu povařit, aby byla hustota vyhovující.
  3. Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a koření. Přidejte máslo a pomocí vidličky nebo rukou vše spojte dohromady. Poté vsypte cukr.
  4. Zamíchejte vejce se sirupem, přidejte k již vzniklému mixu a důkladně míchejte, dokud nevytvoříte pevné těsto. V potravinové fólii je pak umístěte do chladničky, kde ho nechte zhruba hodinu odpočívat.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C.
  6. Těsto vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na šířku cca 0,5 cm. Vykrajujte velikonoční vajíčka a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte cca 12-15 minut.
  7. Nechte je zcela zchladnout a poté se pusťte do zdobení. Vyzkoušet můžete třeba barevné polevy v malých tubách, se kterými bude dekorování bavit i vaše děti.
Čokoládové velikonoční perníčky ve tvaru vajec.
Zdroj: rocknrollmum.com

Inspirace na zdobení

Vzory zdobení na perníčky nechte zcela na své fantazii a nebojte se odvážných barevných kombinací, vždyť Velikonoce jsou svátky jara a k jaru barvy patří!

Polevu připravte z 1 bílku, 200 gramů prosátého moučkového cukru, ½ lžičky citronové šťávy a špetky solamylu. Rozdělte ji do několika mističek a každou obarvěte jiným potravinářským barvivem. Polevy dejte do zdobicích sáčků, vyberte si svou oblíbenou barvu a můžete se pustit do dekorování.

Naznačte okraje a poté potřete celý perníček. Nechte polevu zaschnout a doplňte dalším zdobením. Inspiraci pro kreativní tvoření můžete nasbírat na následujících fotografiích.

Inspirace na zdobení velikonočních perníčků.
Zdroj: wonderfuldiy.com
Příklad ozdobení velikonočních perníčků.
Zdroj: lushome.com
Velikonoční perníčky na špejli.
Zdroj: delish.com

Kouzelné nápady na zdobení perníčků a sušenek najdete také v následujícím videu.

Pokud se vás už zmocnila ta pravá velikonoční nálada, vneste ji i do vašeho domova a vyrobte si originální velikonoční věnec na dveře. Ten společně s oblíbeným velikonočním beránkem vaši domácnost na jaro perfektně přichystá. A oslavy mohou začít!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X