Tradiční velikonoční věnce – české i zahraniční recepty

Tradiční velikonoční tabule se neobejde bez pečeného věnce. Jeho příprava není vůbec složitá, každá hospodyňka to zvládne.

Máme pro Vás výběr těch nejlepších receptů. Překvapte své hosty a koledníky tradičním velikonočním pečivem.

Dobrou chuť!

Maďarský velikonoční věnec

Suroviny:

  • droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • lžička soli
  • vanilkový extrakt
  • šťáva z půlky citronu
  • citronová kůra

Náplň:

  • 150 g nesoleného másla
  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  • Z droždí a mléka si připravte kvásek, který necháte 5 – 10 minut odležet.
  • Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
  • Následně přidejte máslo a kvásek a míchejte, dokud se těsto nespojí.
  • Z těsta připravte bochník, vyjměte z misky, zakryjte hadrem a nechte odpočívat alespoň hodinu, než těsto nakyne.
  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
  • Na náplň si smíchejte nasekané vlašské ořechy, cukr a máslo v menší misce.
  • Teď už máte těsto uležené, tak je můžete rozválet na pomoučeném povrchu.
  • Na vyválené těsto poklaďte připravenou náplň.
  • Smotejte, jako byste připravovali štrúdl a z těsta utvořte kruh – viz foto.
  • Z vnější strany těsto nakrájejte tak, abyste jej nepřeřízli a vnikl tak květinový motiv – viz foto.
  • Celý povrch věnce potřete rozkvedlaným vejcem.
  • Vložte do trouby a pečte cca 15 – 20 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
  • Podávejte s čerstvou kávou.
Postup přípravy velikonočního věnce.
Hotový pečený velikonoční věnec.
Zdroj foto: tarasmulticulturaltable.com

Citronový věnec z pusinek

Suroviny:

Pusinky:

  • 6 bílků
  • 350 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vinného octa
  • 25 g kukuřičné mouky

Náplň:

  • 6 žloutků
  • 350 g moučkového cukru
  • Šťáva ze 4 citronů
  • 225 g másla
  • 450 ml smetany

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím      papírem.
  • Z bílků si vyšlehejte sníh, dokud nebude dostatečně tuhý a postupně pomalu přisypávejte a všlehejte cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.
  • Ocet a kukuřičnou mouku smíchejte v hrníčku do hladka a přimíchejte do sněhu.
  • Polovinu připravené směsi na pusinky rozložte na plech, abyste z nich vytvořili kruh.
  • Ze zbytku směsi utvořte cukrářskou trubičkou vršek pusinek, které umístíte rovnoměrně    okolo kruhu.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, dokud pusinky nebudou zcela tuhé a půjdou jednoduše sloupnout z pečicího papíru.
  • Mezitím si připravte náplň – v misce nad hrncem s vařící vodou si rozpusťte žloutky, cukr a citronovou šťávu, postupně přidávejte máslo. Po zchladnutí přidejte našlehanou smetanu.
  • Touto směsí pomažeme upečený a zchladlý pusinkový kruh, který následně pokryjeme upečenými pusinkami – viz foto.
  • Dozdobíme citronovou kůrou a čokoládovými vajíčky.
Velikonoční věnec s citrónovými pusinkami.
Zdroj foto: bbc.com

Kynutý velikonoční věnec

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžička mouky
  • 80 g cukru
  • 125 g másla
  • 300 ml mléka
  • 2 kostky droždí
  • citronová kůra
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  • Do mísy si prosejte mouku, do které přidáte cukr, suché droždí, citronovou kůru, sůl a dobře pomíchejte.
  • Ve vlažném mléce rozpusťte máslo a přidejte do mísy.
  • Míchejte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odlepovat od stěn mísy, dle chuti můžete přidat rozinky.
  • Nádobu překryjte utěrkou a nechte těsto vykynout asi po dobu 2 hodin.
  • Ručně rozdělte těsto na 3 stejné kusy, které převálíte do dlouhých rolí o průměru asi 2,5 cm.
  • Tyto role spojte na jejich vrcholu a spleťte je jako vánočku.
  • Spletený cop spojte do kruhu – viz foto.
  • Věnec potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete posypat plátky mandlí.
  • Vložte do trouby a pečte cca 20 – 30 minut, než bude povrch zlatavý.
Kynutý velikonoční věnec zdobený vajíčky.
Zdroj foto: theomaway.com

Německý velikonoční věnec

Suroviny:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 kostky suchého droždí
  • ½ hrknu rozpuštěného másla
  • ½ hrnku cukru
  • ½ lžíce soli
  • 1 hrnek podmáslí
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • sezamová semínka

Postup přípravy:

  • Ve velké míse smíchejte 1 hrnek mouky s cukrem a solí.
  • Ve středu udělejte důlek, do kterého vložíte droždí, lžičku cukru a ¼ hrknu podmáslí, dobře promíchejte.
  • Směs odstavte, aby mohly kvasnice pracovat.
  • Zbývající ¾ hrnku podmáslí smíchejte s máslem a jemně zahřívejte na mírném plameni, dokud nebude podmáslí vlažné a máslo změklé, ale ne roztavené.
  • Vykynuto kvasnice smíchejte s moukou, postupně přidávejte mléko a máslo.
  • Přidejte žloutky a ½ hrnku mouky, důkladně promíchávejte, dokud nebude tělo hladké a elastické – cca 8 minut.
  • Pokud se vám zdá těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
  • Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout zhruba 2 hodiny.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a vyválejte do dlouhých „lan“.
  • Tato lana položte na připravený plech a spleťte do copu, následně spojte do věnce a posypte seznamovými semínky – viz foto.
  • Opět nechte chvíli nakynout přikryté utěrkou.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia, dokud těsto nezezlátne.
Velikonoční věnec z Německa zdobený vajíčky a sezamem.
Zdroj foto: stuttgartcitizen.com

Italské minivěnce s čokoládou

Suroviny:

  • 1,25 hrnku plnotučného mléka
  • Hnědý cukr dle chuti
  • 2,5 lžičky suchého droždí
  • 1/3 hrknu nesoleného rozpuštěného másla
  • 2 velká vejce
  • balíček vanilkového cukru
  • lžička soli
  • 5 hrnků hladké mouky
  • ½ hrnku čokoládových lupínků
  • kokos na posypání

Postup přípravy:

  • Z mléka, špetky hnědého cukru a kvasnic si připravte kvásek, který necháte cca 5 minut odstát, aby mohly kvasnice pracovat.
  • V míse si zatím smíchejte 3,5 hrnku mouky, cukr, sůl, rozšlehaná vejce, čokoládové lupínky a přidejte kvásek.
  • Následně přidejte zbytek mouky a vytvořte soudržné těsto a míchejte cca 4 – 5 minut.
  • Překryjte misku hadrem a nechte těsto odpočívat, aby pěkně nakynulo.
  • Cca za 2 hodiny těsto vyjměte a připravte z něj 12 stejných kusů. Každý z nich nakrájejte na 3 válce, které spojíte do copu.
  • Všechny copy spojte do věnců – viz obrázek.
  • Minivěnce rozložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte kokosem. Pokud chcete odekorovat, vložte do každého obarvené vejce – viz obrázek.
  • Pečte v předehřáté troubě cca 15 – 20 minut, až bude těsto zlatavé.
Velikonoční mini věnečky na pekáči.
Zdroj foto: joythebaker.com

Při přípravě tradičního velikonočního pečeného věnce se vám ale meze nekladou – můžete  do těsta přidat spoustu ingrediencí, přesně podle vaší chuti.


Na dochucení těsta můžete použít:

  • rozinky
  • mandle
  • kandované ovoce
  • tvaroh
  • smetana
  • čokoláda – hořká, mléčná, bílá
  • kokos
  • ořechy
  • sušenky

Pokud nejste zrovna příznivcem sladkého pečiva – žádný problém! Připravte si velikonoční věnec jednoduše nasladko. Do těsta prostě nepřidáte cukr, ten nahradíte pár špetkami soli a slaná varianta je na světě! Proč tedy zrovna nepřipravit obě dvě verze a nechat koledníky, aby si vybrali, na co mají zrovna chuť?

A čím je možno slanou variantu naplnit?

  • špenát
  • vejce
  • losos
  • tuňák
  • krémový sýr
  • plísňový sýr
  • tvarůžky
  • šunka + sýr
  • zeleninová směs

Příprava velikonočního věnce není zase tak složitá, jak by se to možná na první pohled zdálo – proto s chutí do toho – a hlavně si pořádně zamlsejte, vždyť Velikonoce jsou jen jednou ročně!

Sdílejte svým přátelům:

Tradiční velikonoční věnce – české i zahraniční recepty
5 (100%) 1 vote

velikonoce

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další velikonoční témata