Nejlepší recepty na velikonoční pletenec. Inspirujte se!

Na tradiční tabuli nemůže chybět pečený velikonoční věnec.

Jeho příprava není vůbec složitá, každá hospodyňka to zvládne.

Máme pro Vás výběr těch nejlepších receptů.

Překvapte své hosty a koledníky tradičním velikonočním pletencem!

Maďarský velikonoční věnec

Suroviny:

  • droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • lžička soli
  • vanilkový extrakt
  • šťáva z půlky citronu
  • citronová kůra

Náplň:

  • 150 g nesoleného másla
  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  • Z droždí a mléka si připravte kvásek, který necháte 5 – 10 minut odležet.
  • Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
  • Následně přidejte máslo a kvásek a míchejte, dokud se těsto nespojí.
  • Z těsta připravte bochník, vyjměte z misky, zakryjte hadrem a nechte odpočívat alespoň hodinu, než těsto nakyne.
  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
  • Na náplň si smíchejte nasekané vlašské ořechy, cukr a máslo v menší misce.
  • Teď už máte těsto uležené, tak je můžete rozválet na pomoučeném povrchu.
  • Na vyválené těsto poklaďte připravenou náplň.
  • Smotejte, jako byste připravovali štrúdl a z těsta utvořte kruh – viz foto.
  • Z vnější strany těsto nakrájejte tak, abyste jej nepřeřízli a vnikl tak květinový motiv – viz foto.
  • Celý povrch věnce potřete rozkvedlaným vejcem.
  • Vložte do trouby a pečte cca 15 – 20 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
  • Podávejte s čerstvou kávou.
Postup přípravy velikonočního věnce.
Hotový pečený velikonoční pletenec.
Zdroj foto: tarasmulticulturaltable.com

Citronový věnec z pusinek

Suroviny:

Pusinky:

  • 6 bílků
  • 350 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vinného octa
  • 25 g kukuřičné mouky

Náplň:

  • 6 žloutků
  • 350 g moučkového cukru
  • Šťáva ze 4 citronů
  • 225 g másla
  • 450 ml smetany

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
  • Z bílků si vyšlehejte sníh, dokud nebude dostatečně tuhý a postupně pomalu přisypávejte a všlehejte cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.
  • Ocet a kukuřičnou mouku smíchejte v hrníčku do hladka a přimíchejte do sněhu.
  • Polovinu připravené směsi na pusinky rozložte na plech, abyste z nich vytvořili kruh.
  • Ze zbytku směsi utvořte cukrářskou trubičkou vršek pusinek, které umístíte rovnoměrně    okolo kruhu.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, dokud pusinky nebudou zcela tuhé a půjdou jednoduše sloupnout z pečicího papíru.
  • Mezitím si připravte náplň – v misce nad hrncem s vařící vodou si rozpusťte žloutky, cukr a citronovou šťávu, postupně přidávejte máslo. Po zchladnutí přidejte našlehanou smetanu.
  • Touto směsí pomažeme upečený a zchladlý pusinkový kruh, který následně pokryjeme upečenými pusinkami – viz foto.
  • Dozdobíme citronovou kůrou a čokoládovými vajíčky.
Věnec s citrónovými pusinkami.
Zdroj foto: bbc.com

Kynutý velikonoční pletenec

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžička mouky
  • 80 g cukru
  • 125 g másla
  • 300 ml mléka
  • 2 kostky droždí
  • citronová kůra
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  • Do mísy si prosejte mouku, do které přidáte cukr, suché droždí, citronovou kůru, sůl a dobře pomíchejte.
  • Ve vlažném mléce rozpusťte máslo a přidejte do mísy.
  • Míchejte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odlepovat od stěn mísy, dle chuti můžete přidat rozinky.
  • Nádobu překryjte utěrkou a nechte těsto vykynout asi po dobu 2 hodin.
  • Ručně rozdělte těsto na 3 stejné kusy, které převálíte do dlouhých rolí o průměru asi 2,5 cm.
  • Tyto role spojte na jejich vrcholu a spleťte je jako vánočku.
  • Spletený cop spojte do kruhu – viz foto.
  • Věnec potřete rozšlehaným vejcem, případně můžete posypat plátky mandlí.
  • Vložte do trouby a pečte cca 20 – 30 minut, než bude povrch zlatavý.
Kynutý velikonoční pletenec zdobený vajíčky.
Zdroj foto: theomaway.com

Věnec z kynutého těsta

Suroviny:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 kostky suchého droždí
  • ½ hrknu rozpuštěného másla
  • ½ hrnku cukru
  • ½ lžíce soli
  • 1 hrnek podmáslí
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • sezamová semínka

Postup přípravy:

  • Ve velké míse smíchejte 1 hrnek mouky s cukrem a solí.
  • Ve středu udělejte důlek, do kterého vložíte droždí, lžičku cukru a ¼ hrknu podmáslí, dobře promíchejte.
  • Směs odstavte, aby mohly kvasnice pracovat.
  • Zbývající ¾ hrnku podmáslí smíchejte s máslem a jemně zahřívejte na mírném plameni, dokud nebude podmáslí vlažné a máslo změklé, ale ne roztavené.
  • Vykynuto kvasnice smíchejte s moukou, postupně přidávejte mléko a máslo.
  • Přidejte žloutky a ½ hrnku mouky, důkladně promíchávejte, dokud nebude tělo hladké a elastické – cca 8 minut.
  • Pokud se vám zdá těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
  • Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout zhruba 2 hodiny.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a vyválejte do dlouhých „lan“.
  • Tato lana položte na připravený plech a spleťte do copu, následně spojte do věnce a posypte seznamovými semínky – viz foto.
  • Opět nechte chvíli nakynout přikryté utěrkou.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia, dokud těsto nezezlátne.
Velikonoční věnec z Německa zdobený vajíčky a sezamem.
Zdroj foto: stuttgartcitizen.com

Italské minivěnce s čokoládou

Suroviny:

  • 1,25 hrnku plnotučného mléka
  • Hnědý cukr dle chuti
  • 2,5 lžičky suchého droždí
  • 1/3 hrknu nesoleného rozpuštěného másla
  • 2 velká vejce
  • balíček vanilkového cukru
  • lžička soli
  • 5 hrnků hladké mouky
  • ½ hrnku čokoládových lupínků
  • kokos na posypání

Postup přípravy:

  • Z mléka, špetky hnědého cukru a kvasnic si připravte kvásek, který necháte cca 5 minut odstát, aby mohly kvasnice pracovat.
  • V míse si zatím smíchejte 3,5 hrnku mouky, cukr, sůl, rozšlehaná vejce, čokoládové lupínky a přidejte kvásek.
  • Následně přidejte zbytek mouky a vytvořte soudržné těsto a míchejte cca 4 – 5 minut.
  • Překryjte misku hadrem a nechte těsto odpočívat, aby pěkně nakynulo.
  • Cca za 2 hodiny těsto vyjměte a připravte z něj 12 stejných kusů. Každý z nich nakrájejte na 3 válce, které spojíte do copu.
  • Všechny copy spojte do věnců – viz obrázek.
  • Minivěnce rozložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte kokosem. Pokud chcete odekorovat, vložte do každého obarvené vejce – viz obrázek.
  • Pečte v předehřáté troubě cca 15 – 20 minut, až bude těsto zlatavé.
Velikonoční mini věnečky na pekáči.
Zdroj foto: joythebaker.com

Při přípravě tradičního velikonočního pečeného věnce se vám ale meze nekladou – můžete  do těsta přidat spoustu ingrediencí, přesně podle vaší chuti.


Na dochucení těsta můžete použít:

  • rozinky
  • mandle
  • kandované ovoce
  • tvaroh
  • smetana
  • čokoláda – hořká, mléčná, bílá
  • kokos
  • ořechy
  • sušenky

Pokud nejste zrovna příznivcem sladkého pečiva – žádný problém! Připravte si velikonoční pletenec jednoduše naslano. Do těsta prostě nepřidáte cukr, ten nahradíte pár špetkami soli a slaná varianta je na světě!

Proč tedy zrovna nepřipravit obě dvě verze a nechat koledníky, aby si vybrali, na co mají zrovna chuť? To pak to koledování půjde samo, a pokud ne, mohou se ty nejznámější koledy naučit z našeho dalšího článku.

A čím je možno slanou variantu naplnit?

  • špenát
  • vejce
  • losos
  • tuňák
  • krémový sýr
  • plísňový sýr
  • tvarůžky
  • šunka + sýr
  • zeleninová směs

Příprava velikonočního věnce není zase tak složitá, jak by se to možná na první pohled zdálo – proto s chutí do toho – a hlavně si pořádně zamlsejte, vždyť Velikonoce jsou jen jednou ročně!

Další zajímavé tipy

Sdílejte svým přátelům:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu Ceskevelikonoce vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty a vším důležitým okolo Velikonoc. Snad si i vy díky naším článkům užijete tento krásný svátek naplno! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.