Tradiční velikonoční kachna: recepty 3x jinak

Kachna o Velikonocích? Proč ne! S našimi recepty to bude hračka.

Marně dumáte nad tím, čím uctít rodinu při slavnostním obědě?

Kuře už se vám přejedlo a jehněčí nejíte? Upečte velikonoční kachnu! Ve spojení s medem nebo s jablky bude ozdobou svátečně prostřeného stolu.

Kachní prsa glazovaná medem

Suroviny:

  • 2 velká kachní prsa
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce balsamica
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1 limetky

Postup:

  • Předehřejte troubu na 120°C.
  • Ostrým nožem nařízněte kůži, ale dávejte pozor, abyste neřezali i do samotného masa. Zahřejte pánev nebo hrnec. Až bude plně nádoba plně rozpálená, dejte prsa kůží dolů a opékejte je 8 minut a přitom odolejte nutkání je otočit. Nechte kůži pěkně zhnědnout, aby byla křupavá. Prsa by se neměla ke dnu přichytávat díky tuku, který bude maso pouštět. Opékejte 8 minut, otočte a pečte další 3 minuty.
  • Vyndejte prsa z pánve a opatrně je zabalte do alobalu. Vložte je v pekáčku do trouby a připravte mezitím omáčku.
  • Vylejte z hrnce všechen tuk, kromě toho, který je přichycený na okrajích. Přilejte balsamico, med a limetkovou šťávu, snižte plamen a promíchávejte. Vybalte kachnu z alobalu a přilejte šťávu, která u masa zůstala, do deglazované směsi. Šťávu pak zjemněte několika lžícemi kuřecího vývaru nebo ji vylepšete kouskem másla.
  • Zhruba na 30 vteřin vraťte prsa do hrnce, abyste je prohřáli. Nakrájejte a před podáváním je polijte šťávou.
Velikonoční kachna na medu nandaná na talíři.
Zdroj: sisboomblog.com

Kachna se salátem s rozinkami

Suroviny:

  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička nového koření
  • 1 kachna (cca 2 kg)
  • 3 lžíce jemné marmelády
  • 2 římské saláty, rozkrájené na čtvrtky
  • kůra z 1 limetky

Na dresink:

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule šalotka, jemně nasekaná
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ vanilkového lusku, rozkrojeného a zbaveného semínek (ty také použijete)
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce octa
  • šťáva z ½ limetky

Postup:

  • Předehřejte troubu na 200°C. Smíchejte skořici a nové koření s 1 lžící vločkové mořské soli. Směs koření vetřete pod kůži a dejte kachnu do dostatečně velkého pekáče. Pečte 25 minut. Vyndejte kachnu z trouby a snižte teplotu na 140°C.
  • Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlévejte zhruba každých 30 minut. Poté zvyšte teplotu znovu na 200°C, natřete kachnu džemem a vraťte ji do trouby asi na 20 minut, dokud není kůže není krásně glazovaná. Pokud je barva stále světlá, nechte kachnu péct o chvíli déle. Před podáváním nechte kachnu cca 15-20 minut odpočívat.
  • Během pečení připravte dresink. V malé pánvičce rozehřejte řepkový olej a smažte šalotku, dokud nebude měkká. Přidejte koření a smažte další minutu. Přilejte olivový olej, vanilková semínka a lusk a pomalu vařte cca 20 minut. Poté přidejte rozinky, ocet a limetkovou šťávu. Dochuťte a nechte vychladnout.
  • Až dresink vychladne, přidejte do něj rozčtvrcený little gem salát. Kachnu posypte limetkovou kůrou a podávejte se salátem.
Křupavá velikonoční kachna pečená v celku.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Kachna s pečenými jablíčky

Suroviny:

  • 1 kachna o hmotnosti cca 1,5 kg
  • 4 středně velká jablka

Postup:

  • Předehřejte troubu na 120°C. Z kachny odstraňte všechen přebytečný tuk. Použijte grilovací vidličku nebo jehlu a propíchejte kůži – udělejte to opatrně, abyste zároveň nerozpíchali maso.
  • Uvnitř i zvenku kachnu velkoryse potřete vločkovou mořskou solí a potom ji prsy dolů položte na pekáč. Pečte 3 hodiny a pravidelně podlévejte. Mezitím si připravte jablka.
  • Na každé jemně vyřízněte tenkou čáru po celém obvodu (díky tomu ovoce v průběhu pečení neexploduje).  
  • Po 3 hodinách vyjměte kachnu z trouby a zvyšte teplotu na 180°C. Kachnu položte na talíř a opatrně vylijte většinu tuku z pekáče. Vraťte kachnu do pekáče a pečte ještě 30 minut.
  • Poté vložte do pekáče okolo kachny jablka a pečte posledních 30 minut. Nyní už byste měli mít hotovou tu nejkřupavější kachnu a jablka přesně v tom nejchutnějším stádiu.
  • Nechte kachnu odpočinout asi 10 minut, poté nakrájejte a podávejte s jablíčky.
Pečená velikonoční kachna s jablky na plechu.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Jak vykostit kachnu?

Napadlo vás při pročítání receptů, že z kachny by mohla být dobrá i roláda? Určitě máte pravdu. Jako první vás ale čeká vykostění kachny, do kterého se někdy nechce ani zkušeným kuchařům a kuchařkám. Pokud patříte mezi ty, kteří se této kuchařské disciplíně zatím vyhýbají, prostudujte náš návod a sami se přesvědčíte, že se není čeho bát.

Kromě samotné kachny si připravte velký tác, ostrý vykosťovací nůž a kuchyňské nůžky.

Jako první odstraňte prsa – asi nejchutnější maso z celé kachny. Opatrně je seřízněte od kosti, podél žeber to půjde relativně snadno. Stejný postup proveďte na obou stranách hrudní kosti.

Zdroj: gdaysouffle.com

Poté se přesuňte ke stehnu. Jednou rukou stehno držte a odřízněte zbylou svalovou hmotu ze žeber, pečlivě obkružte nožem až k páteři. Nahmatejte kyčelní kloub a tahem kloub vylomte.

Porcování velikonoční kachny.
Zdroj: gdaysouffle.com

Podobně postupujeme i u křídel. Udělejte řez okolo kloubu, abyste oddělili kůži, chyťte křídlo do ruky a otáčením na obě strany je vylomte.

Pokud máte rádi videonávody, podívejte se na ukázku od šéfkuchaře Tibora Tompicha, který zvládne kachnu vykostit za pouhé 2 a půl minuty.

Sdílejte svým přátelům:

Tradiční velikonoční kachna: recepty 3x jinak
5 (100%) 2 votes

velikonoce

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další velikonoční témata