Tradiční velikonoční plecovník ve 4 vynikajících receptech

Velikonoční šoldra je tradiční jídlo, které je oblíbené především ve Slezsku.

V podstatě se jedná o kynuté těsto na chléb plněné slaninou, uzenou plecí, párky, ale třeba i klobásou.

Dovnitř však můžete dát jakékoliv jiné maso podle libosti. Třeba v Portugalsku se dělá podobný chleba, ovšem plněný kuřecím masem, uzenou šunkou, treskou i sardinkami.

Připravte si velikonoční šoldru podle těchto receptů. 

Recept na velikonoční šoldru

Internet je plný inspirace a receptů. Zatímco někteří si dělají těsto sami od základů, jiní používají chlebovou směs v sáčku.

Ingredience

  • 500 g směsi na domácí chléb v sáčku
  • 350 g uzeného masa v celku
  • světlé pivo na těsto

Postup

  1. Přímo na směsi máte uvedený návod, jak zpracovat chléb. Ideální je do těsta přidat i pivo, protože pravý recept na plecovník uvádí, že se těsto připravuje s pivem.
  2. Uvařte si uzené maso a nakrájejte ho na větší kousky.
  3. Jakmile vám těsto nakyne, rozválejte ho na plát tlustý zhruba 5 milimetrů a široký asi 20 centimetrů.
  4. Uzené maso rozložte po těstě, klidně přidejte i klobásy, a pak těsto srolujte do tvaru chleba.
  5. Velikonoční plecovník nechejte ještě 15 minut nakynout.
  6. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C a plecovník z kynutého těsta pečte dozlatova.
  7. Poté ho nechejte vychladnout a nakrájejte na plátky jako chleba. 
Recept na velikonoční kynutý plecovník.
Zdroj: pixabay.com

Velikonoční plecovník s klobáskou

Velikonoční šoldra se peče také v Portugalsku. Je to nejlepší velikonoční šoldra, kterou jste kdy jedli. Tentokrát si uděláte i těsto sami.

Ingredience na těsto

  • 1 kg hladké mouky
  • 18 vajec
  • 200 g másla
  • 200 ml olivového oleje
  • 150 ml vody
  • 30 g čerstvých kvasinek
  • 30 g mořské soli

Ingredience na náplň

  • Uzená šunka
  • Klobása
  • Slanina

Postup

  1. Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu.
  2. Připravte si pečicí papír.
  3. V malé misce rozšlehejte teplou vodu s čerstvými kvasnicemi.
  4. V další misce si rozšlehejte vejce.
  5. Na malé pánvi si rozpusťte máslo, sejměte pánev z tepla. Přidejte olivový olej, a pak dejte směs stranou.
  6. Ve velké misce smíchejte mouku a sůl. Uprostřed udělejte díru, přidejte do ní směs vody s kvasnicemi a pomalu těsto promíchejte.
  7. Přidejte do těsta olivový olej s máslem.
  8. Těsto míchejte asi 15 minut, dokud se neobjeví bubliny.
  9. Misku zakryjte utěrkou a těsto na velikonoční plecovník nechejte odstát asi 2 hodiny při pokojové teplotě.
  10. Nakrájejte si klobásku na plátky, stejně tak i uzenou šunku či slaninu.
  11. Těsto rozprostřete na pečicí papír, rozložte na něj klobásku, šunku i slaninu, a pak těst zabalte tak, aby to vypadalo jako chleba.
  12. Ještě nechejte na půl hodiny chleba nakynout.
  13. Předehřejte si troubu na 225 °C.
  14. Velikonoční šoldra se peče zhruba 40 minut. 
Osvědčený recept na velikonoční plecovník.
Zdroj: tastingportugal.com

Tešínská šoldra s dipem

Další recept na velikonoční šoldru, ovšem tentokrát i s dipem, který si vskutku vychutnáte. Použijte uzenou šunku, nebo klidně uzenou plec.

Ingredience

  • 2 cibule
  • 2 kg uzené šunky
  • 2 šalvějové listy
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžíce kuliček černého pepře
  • 1 balení směsi na pečení chleba
  • mouka
  • 2 lžíce hořčice
  • trochu kopru
  • 100 g majonézy
  • 250 g bílého jogurtu
  • špetka soli a pepře

Postup

  1. Oloupejte cibuli.
  2. Vložte šunku do velkého hrnce a zalijte ji vodou. Přidejte do vody cibuli, kuličky černého pepře, šalvějové listy a bobkové listy, ale žádnou sůl.
  3. Přiveďte šunku k varu a nechte ji 1,5 hodiny vařit.
  4. Vyjměte šunku a nechte ji vychladnout.
  5. Plech vyložte pečicím papírem a připravte si těsto.
  6. Informace o tom, jak se dělá těsto na plecovníky, najdete na příbalovém letáku ke směsi na chleba. Používá se totiž klasické těsto na chleba.
  7. Těsto nechejte odležet 30 minut, potom ho promíchejte a rozložte na plech. Plát by měl být tlustý zhruba půl centimetru.
  8. Doprostřed dejte šunku v celku, potřete ji hořčicí a okraje těsta potřete trochou vody.
  9. Šunku zabalte do těsta a okraje dobře stlačte.
  10. Nechejte plecovník dalších 30 minut odležet.
  11. Předehřejte si troubu na 250 °C a šoldru pečte zhruba hodinu.
  12. Připravte si také dip, a to tak, že smícháte bylinky, majonézu a jogurt. Dochuťte ho solí a pepřem. 
Německý velikonoční plecovník s dipem.
Zdroj: lecker.de

Německý velikonoční plecovník

I v sousedním Německu se v tento křesťanský svátek peče plecovník. Jejich recept na plecovníky se podobá těm našim.

Ingredience na chleba

  • 1 lžíce aktivního sušeného droždí
  • 1/4 hrnku melasy
  • 3 lžíce medu
  • 3 hrnky chlebové mouky
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce mletých semen koriandru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 3 a 1/2 hrnku tmavé žitné mouky

Ingredience na šunku

  • 1 kg vykostěné uzené šunky (uzeného plecka, klobásy, slaniny)
  • 2 cibule nakrájené na plátky
  • 2 šalvějové listy
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 lžíce pepřových kuliček
  • 3/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1-2 hrnky dijonské hořčice
  • 1 hrnek hnědého cukru

Postup

  1. Den dopředu si připravte těsto na chleba. Smíchejte droždí s 1/4 hrnkem horké vody, čekejte, až vznikne pěna.
  2. Mezitím si zahřejte melasu, med a 1 a 3/4 hrnku vody. Neustále směs míchejte, jinak by se vám začala připalovat. Vzápětí ji nechejte vychladnout.
  3. V misce smíchejte mouku, kmín, koriandr, sůl a kardamom. Směs míchejte, aby se jednotlivé ingredience dokonale propojily. Přidejte kvasnice a melasovou směs, těsto míchejte vařečkou, dokud se suroviny nespojí. Postupně přidávejte žitnou mouku, a to do té doby, než nezačne těsto lepit a držet pohromadě. Jestliže se vám bude špatně míchat vařečkou, hněťte ho ručně, a to klidně i deset minut. Stále přidávejte mouku, dokud nebude těsto lepkavé.
  4. Těsto zformujte do koule a dejte ho do naolejované mísy. Zakryjte a nechejte ho nakynout zhruba dvě hodiny. Potom těsto lehce promíchejte, vraťte ho do misky, tu zakryjte víčkem a těsto nechejte chladit přes noc v lednici.
  5. Další den si připravte šunku. Dejte ji do hrnce, zalijte ji vodou, přidejte cibuli, šalvěj, rozmarýn a pepř. Přiveďte ji k varu a vařte ji zhruba hodinu a půl. Šunku vytáhněte a nechejte ji vychladnout. Jakmile vychladne, vyjměte těsto z lednice a nechejte ho odležet při pokojové teplotě zhruba jednu až dvě hodiny.  
  6. Pracovní desku si oprašte moukou a vyválejte těsto tak, aby byl plát silný zhruba půl centimetru.
  7. V malé misce smíchejte černý pepř, hřebíček, mleté koření, dijonskou hořčici a hnědý cukr. Šunku touto směsí pomažte a položte ji na těsto.
  8. Okraje těsta trochu navlhčete, pak těsto přeložte přes šunku a okraje přitlačte k sobě.
  9. Vyložte si plech pečicím papírem. Položte na něj velikonoční šoldru a nechejte ji ještě půl hodiny odstát.
  10. Během toho si předehřejte troubu na 250 °C.
  11. Pelcovník pečte hodinu a před krájením ho nechejte vychladnout. 
Skvělý recept na velikonoční muřín.
Zdroj: 12tomatoes.com

Jak se dělá těsto na šoldru?

Udělat si těsto na plecovník je jednoduché. Jestliže nemáte čas dělat si kynuté těsto sami, můžete si přímo koupit směs, která je běžně dostupná v obchodech. Jedná se o směsi na chleba, které připravíte podle návodu na balení.

Chcete si však udělat kynuté těsto sami? Bude vám tak chutnat lépe plecovník? Receptů je hned několik. Třeba tento máme sami odzkoušený a je perfektní.

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kmínu
  • droždí
  • trocha cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 větší vejce

Postup

  1. S trochou vlažné vody smíchejte cukr a kostku droždí. Vznikne tím kvásek.
  2. V misce smíchejte mouku, sůl a kmín.
  3. Do moučné směsi přidejte olej a kvásek, a potom postupně přilívejte vlažnou vodu, dokud nevznikne hladké těsto na chleba.
  4. Vytvořte bochánek, přikryjte ho utěrkou a nechejte ho v teple nakynout, a to alespoň po dobu jedné hodiny. 

Kde se plecovník vzal?

Velikonoční plecovník je oblíbený druh slaného pečiva, který se připravuje z chlebového těsta. Protože se dovnitř dává uzená plec (ale klidně i jiný druh masa), říká se mu právě plecovník i plecák. Na první pohled vypadá jako klasický chleba, ovšem po jeho rozkrojení vás překvapí uzenina. Velikonoční šoldra má svůj původ ve Slezsku, nicméně s recepty se setkáte také v zahraničí.

Jako příloha se k této pochoutce dávají pivo, víno, lihoviny, okurky, kyselé cibulky, nakládaný česnek, olivy, korbáčky a podobně. 

Comments

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X